Терасата от 750 кв.м с джакузита, японски градини и беседки в луксозния апартамент на Ральо Ралев центъра на Пловдив се оказа незаконна, показа проверка на TrafficNews. Апартаментът  от 250 кв.м  се води на името на бащата на арестувания районен кмет, а общата му площ, заедно с терасата,  е от близо декар.

 TrafficNews пусна запитване до Община Пловдив и РДНСК дали всичко около жилището на  Ралев е преведено според нормативната уредба и най-вече покривното пространство, преустроено в лятна градина и тераса .

В отговора от Община Пловдив, подписан от зам.-кмета по строителството Йордан Калев, се казва, че след документална проверка на двете сгради на бул. „6 септември” № 35А и Б, двата обекта са от трета категория. Следователно, въвеждането в експлоатация на сградата и контролът за евентуално незаконно строителство се осъществява от органите на ДНСК.

От Държания строителен контрол ни отговориха, че са направили проверка на обекта. Оттам заявиха, че  съгласно одобрените инвестиционни проекти и разрешение за строеж от главния архитект на община Пловдив и влязло в сила разрешение за строеж, на покрива е предвидено изпълнение на топло и хидроизолация, като същият не се използва за открита тераса.

„При извършен оглед на място от служители на РДНСК Пловдив се установи, че с асансьорната уредба се достига до 5 етаж без чип. За последните два етажа достъпът е осигурен с чип.

В общинската администрация няма процедиран проект за преустройство на покрива, който е обща част, в открита тераса.

Временни съоръжения тип шатра, навеси и други подобрения, поставени върху покривна тераса, попадат в хипотезите на чл.137, ал.1, т.4, буква „д“ от ЗУТ, което ги регламентира като обект от четвърта категория. С измененията на Закона за устройство на територията административният орган за констатиране, спиране и премахване на тези съоръжения от четвърта категория е възложен на кметовете на общинските администрации. Освен това същите са реализирани след като сградата е въведена в експлоатация при режим на етажна собственост, където важат разпоредбите на Закона за управление на етажната собственост – ЗУЕС и чл. 223 от ЗУТ”, е констатацията на ДНСК .

Отговорът на TrafficNews от строителния контрол бе изпратен до Община Пловдив. От пресцентъра на градските власти отговориха,че е назначена проверка, като след нея ще се проведат всички действия, описани в законовите разпоредби.  

Очаква се проверката, която да установи незаконното строителство на покрива на сградата, която е обща част.  След това действията, описани в закона са ясни -  всички „подобрения” по покрива трябва да бъдат премахнати, или ако има възможност „да бъдат узаконени”.

Както TrafficNews съобщи имотът бе посетен от служители на КПКОНПИ и полицията веднага след като медията публикува разследването при задържането на районния кмет. Оказва се, че двата апартамента на последния етаж на сградата на бул. "Шести септември", са собственост на фирма "Рали транс". Едноличен собственик на фирмата е бащата на Ралев - Иван Ралев

Огромна тераса на покрива също е част от царствения имот. Тя представлява нещо средно между аквапарк и Японската градина в Монако и е разположена върху цялата кооперация. Достъпът до нея се осъществява само през апартаментите на Ралев и тези на последния етаж в другия вход. Джакузи за 8 души, мостчета и фонтани са само част от атракционите, които дават наслада на Ралев и обитателя на съседния последен етаж - Минчо Бояджиев. 

Последният етаж и покривният оазис са защитена зона само за собствениците, като до тях се стига с два асансьора с чип в двата входа на сградата.

 

Черно на бяло! Бащата на Ральо Ралев е собственик на двореца в Royal HillФирмата на Ралев-старши печели по 1208 лева на месец

 

Апартаментгейт в Пловдив? Чий е апартаментът на последния етаж на Royal Hill ?Свидетели твърдят, че арестуваният кмет на "Северен" може да бъде забелязан на последния етаж на комплекса