Присъда от 1 година затвор с тригодишен изпитателен срок т.е. условна е получил на първа инстанция лекар-ординатор от Видин – защото заради немарливата му работа е бил отнет шансът на майка да роди живо момченце, съобщава прокуратурата на официалния си сайт.

Лекарят е работил в МБАЛ „Св. Петка“ АД във Видин. Посочено е, че при процеса на раждане той е използвал т.нар. прийом на Кристелер. Това е метод, при който се притиска корема на майката, за да бъде избутан плода и заради който през годините в България имаше няколко големи скандала, тъй като практиката е считана за много опасна в редица държави.

На 27.01.2019 г. той прегледал чрез видеозон постъпила в болницата пациентка – С. Преценил, че жената следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено от него без диагностично-терапевтичен план и без да е определено последващо поведение относно предстоящото раждане. Около 22:10 ч. доктор Е. извършил преглед на С., след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

40 минути по-късно по-късно, след като родилката заявила, че има контракции, В.Е. извършил преглед, при който установил пълно разкритие, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна връв. Детските тонове започнали да падат. При патологично раждане или необходимост от секцио цезарея той бил длъжен да се консултира с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник, но не го направил. Вместо да приложи единствения правилен в случая метод „Форцепс“ (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен начин – чрез „прийома на Кристелер“. Вследствие на това подсъдимият отнел шансовете на родилката да роди жив плод. В 23:15 ч. пострадалата С. родила мъртъв плод от мъжки плод с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

За извършеното от подсъдимия В.Е. престъпление – немарливо изпълнение на медицинска професия, му е наложено наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.