Цената и размерът на дамско бюстие са станали обект на съдебен спор, след като Комисията за защита на потребителя глобила пловдивска шивачка. Служителка на ведомството направила проверка в шивашко  ателие в центъра и се натъкнала на „грубо нарушение”. В ценоразписа за клиенти , ушиването на бюстие фигурирало с плаваща цена- а именно  от 35 до 55 лева.  Шивачката се опитала да обясни, че цената варира спрямо размерите на бюста на клиентките и специфичните им желания  за модел и допълнителна украса. Осторожната чиновничка обаче  видяла в това брутално погазване на Закона за защита на потребителите и тряснала глоба от 300 лева на модистката.  Жената  приела решението на Комисията като крайна несправедливост, а и глобата било доста бомбастична на фона на доходите, които си  докарвала с шев и кройка. Затова обжалвала в съда наказателното постановление.

Куриозният случай попаднал при съдия Кирил Николов, който съдейки от мотивите в решението му, го е взел доста присърце и отменил глобата  „Изглежда контрольорите от КЗП не си шият дрехи по поръчка. Иначе биха стигнали до очевидното - тази дейност не би могла да бъде стандартизирана като „една услуга” – „една цена” в смисъла на капризния по своя обхват чл.27, ал.3 от Закон за защита на потребителя. Услугите са толкова много и така различни, колкото фантастично разнообразие може да предложи например ушиването на едно бюстие. Да се вмести единствено в една цена, в някои случаи е направо подценяващо”  , аргументира се магистратът.

След това прави паралел с лондонските шивачи , като  изказва обоснованото предположение, че дори виртуозите от „Савил Роу”  не биха могли да изчерпят в  ценоразписа  всички желания на претенциозните си клиенти – все пак става дума за услуга по поръчка.

„Темата може да се окаже неизчерпаема, но съдът приема, че повече аргументи за отмяната на разглежданото наказателно постановление  са ненужни” казва в заключение съдията и отменя глобата.

От Комисията така и не събрали кураж да я обжалват.

TrafficNews.bg