Родопското село Смилян ще бъде домакин на уинкално кулинарно събитие „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, на което ще бъде демонстрирано готвенето на традиционни родопски ястия. Събитието ще се състои на 27 юни, събота.

Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул - характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора всеки посетител може да научи различни рецепти: фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне и много други.

Заниманието ще продължи със синдермьо: царевичен качамак с със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството. Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин. Клинът (родопска баница с плънка от ориз яйца и сирене) ще бъде приготвен със сезонна зеления: лапад, киселец или скрипалец.

Кулинарното събитие ще завърши с демонстрация на смидарь - това е специфичен за Родопите обреден хляб за новородено, който ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията.