Предвижда се създаването на нов корпус в рамките на Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, който да може да разреши проблемите със сградния фонд на една от най-елитните гимназии в града. 

Хуманитарната се намира в патова ситуация, след като беше приета стратегията за образование, която изисква всички ученици да се обучават на едносеменен режим. Това наложи да се търсят спешни варианти за сградата на вековното школо, което към този момент я дели с основно училище „Княз Александър I”. Така ръководствата и родителите на възпитаници на двете школа преплетоха шпаги кой да остане в сградата. Разделение обаче вероятно изобщо няма да е необходимо, тъй като януари месец се очаква да бъде стартирана процедура за проект за нов корпус на училището. 

Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” е открита през 1850 г. Позната е на възрастните  пловдивчани като Първа мъжка гимназия, а в по-нови времена като училище „Димитър Благоев”. 

"Новият корпус буквално ще е ново училище", поясни районният кмет на "Централен" Георги Стаменов. Той подчерта, че ще се търси вариант, в който базата да е достатъчно голяма, че да разреши всички проблеми със сградния фонд. 

Процедурата ще върви успоредно с ремонта на фасадата, като за него към днешна дата вече е обявена процедура за избор на изпълнител за проект за възстановяването на "Благоев". Голяма част от тези дейности ще бъдат реставрационни, тъй като сградата е единичен паметник на културата от национално значение и се отличава с невероятна архитектура и фасада. 

Предвижда се новият корпус да бъде иновативен, а не да препокрива стария тип училищна база. Визията му трябва да бъде съобразена и синхронизирана както със самата сграда на Хуманитарната, така и с ландшафта и градоустройството в района. 

Идеята е класните стаи да бъдат с прозорци на юг, каквито са изискванията, а коридорите ще бъдат от страната на река Марица. Очаква се редица архитектурни бюра да предложат варианти за новия корпус, в който освен класни стаи ще бъде изградена модерна столова и закрит физкултурен салон. Предвижда се и тотално преобразяване на двора на училището, който към момента е обширен, но игралните площадки са стари и амортизирани. 

Едносеменният режим поставя сериозно предизвикателство и пред още няколко школа - това за СУ „Пейо Кр. Яворов”,  СУ„Найден Геров”, СУ „Патриарх Евтимий” и СУ „Паисий Хилендарски”.