"Президентът не представлява българската нацията, той е пример за разделение. Всички ще платим високата цена за това. Той е военен и е научен да се сражава срещу враг. Именно президентът постави задачата на служебното правителство да бъдем изчегъртани и демонтирани", заяви пред bTV бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов. 

Той бе категоричен, че от ГЕРБ ни най-малко не се чувстват "наранени" от решението на ИТН да не ги покани за консултации.

Няма как да ни рани такава позиция, защото тя е трудно разбираема за хората. ИТН показва непоследователна позиция. На предишните избори казаха, че няма да се коалират с партии на статуквото като БСП и ДПС, а днес вече обърнаха палачинката и ги викат за разговори. Опасното в този случай е, че хората не знаят кой ще носи отговорността за решенията, които ще се вземат, а те ще се вземат задкулисно при едно плаващо мнозинство, предупреди Ангелов.

Бившият здравен министър разкритикува и темпото на ваксинация у нас.

Когато стартирахме ваксинационната кампания, нямахме достатъчно ваксини, но лично премиерът Борисов, използвайки своите контакти, осигури допълнителни дози ваксини за България. Това правителство дойде с амбицията да се увеличи ваксинационната кампания, но и тук се провалиха. Нищо не направиха, доведоха я до крах. Основата беше поставена от нас и ако този темп на ваксинация, който го имаше при нас – по 35-40 хиляди ваксинирани на ден, продължеше, в края на август щяхме да имаме колективен имунитет, а сега нищо нямаме, коментира той и допълни, че вина за това има сегашния здравен министър Стойчо Кацаров, който още в първото си изявление на поста изразил съмнения в качеството на ваксините.

В заключение проф. Ангелов посочи, че България не е подготвена да посрещне нова COVID вълна.