"Директорите на РЗИ в страната са здравни министри на мястото. Няма да има директор на РЗИ, който да каже не чух, не видях, не разбрах, не мога – те могат да направят всичко, което министърът на здравеопазването по отношение на тяхната област", това съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Това означава, че например директорът на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева ще има правомощия да издава заповеди, касаещи локални противоепидемиологични мерки за област Пловдив. 

"Изкоментирахме организационните дейности - разкриване на допълнителни болнични легла във всички структури, ангажирани с лечението на Ковид-19, подготовка на всички лечебни заведения в организацията им за разкриване на легла", посочи още Ангелов. 

Министърът на здравеопазването посочи и нещо ново по отношение на приема на болни от коронавирус, като по думите му, където е приет заразения, там трябва да бъде лекуван. Ако върнат пациент, на болниците ще бъдат налагани тежки глоби и санкции като прекратяване на договора с НЗОК.

"Постъпил в лечебно заведение, той трябва да бъде лекуван на място, за да пестим линейки – не са неограничено количество, че да пренасят болни, защото някой може да умира през това време. Леглата не са свършили в никое лечебно заведение, проблемът е персоналът – изморени са, голяма част са позитивни. Апарати и легла лесно ще намерим, хора трудно ще намерим", посочи още Ангелов. 

Министърът напомни, че днес са отпуснати допълнително 4.8 млн. лв. за закупуване на лекарството рендисивир. И увери, че ще бъдат осигурени количествата до края на тази година.