"Има такъв народ" проведе трета поредна консултация с партия за съставяне на правителство. След "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" те проведоха среща и с БСП.

"Изразяваме задоволство в желанието на двете страни да има някакъв диалог. Осъзнаваме своята отговорност за съставяне на правителство. Нашето желание е да говорим за политики, за приоритети и се надяваме, че всички партии ще надмогнат своите лични интереси и ще говорим за национални интереси", с тези думи към ръководството на БСП започна срещата зам.- председателката на парламента Виктория Василева. Тя призова левицата да поговорят за приоритети за страната и да потърсят къде двете партии имат покритие и къде разминаване.

"Само диалог и разговори ще помогнат за решаването на казуса около формирането на следващо правителство, заяви председателката на социалистите Корнелия Нинова. "Само с диалог и разговори ще се стигне до формирането на следващо правителство. Поздравяваме ви за този ход. Имаме нужда от работещ парламент. Ние търсим решение на социалните проблеми като нарастващата бедност и неравенство. Стоят пред нас и дългосрочни теми за решаване. Това минава през сериозни разговори. Утре на националния съвет ще решим какво да направим", заяви Нинова. 

“Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти. Това са неща, които се решават в самия парламент. Трябва да се търси консенсус. Хубавото от тези два дни е единомислието, че трябва да има обща посока на действие. Те са по-социална партия, а ние сме по практични. Те са за увеличаване на данъците, ние сме против. Опитахме се да намерим общи неща, защото другият вариант е да се ходи на избори“, каза Йорданов и допълни, че отиването на избори не е проблем.

От своя страна Нинова каза, че БСП остава на позицията си против приватизация на Българска банка за развитие, против концесиите, имаме някои различия по преизчисляването на пенсиите и по-точно кога да стане, каза Нинова. По думите ѝ ИТН иска преизчисляването на пенсиите да е от догодина, въпреки, че след срещата по-рано с "Изправи се. БГ. Ние идваме", Мая Манолова каза, че партият на Слави Трифонов подкрепя това да стане още от 1 октомври. Разминаването за пенсиите Нинова коментира така:

“Казвам ви какво е обсъждано на нашата среща“. Друго различие между двете партии е, че ИТН имат в програмата си идея за демонополизация на НЗОК, но това не среща подкрепа от БСП. “При съдебната реформа имаме много сходства - закриването на специализирания съд и прокуратура, КПКОНПИ, контрол върху главния прокурор. Също заедно установихме, че сме на едно мнение, че сериозната съдебна реформа, изисква промяна в Конституцията, което изисква време", каза Нинова.

Утре след Националния съвет БСП трябва да предложи по конкретните политики работна група, а от "Има такъв народ" са готови да представят експерти и да започнат работа по всяка политика конкретно. На въпрос дали БСП има разделителни линии, каквито други партии вече поставиха за подкрепа на бъдещ кабинет - например неучастие на ДПС, Нинова каза, че е работа на мандатоносителя от кого ще търси подкрепа.

"Мандатоносителят решава кого ще кани. Те разбирам, че са поканили всички, освен ГЕРБ, т.е. утре предстоят разговори с ДПС. Оставете им спокойствието (на ИТН) те да преценят какво искат и с кого искат да правят. Нашата позиция е ясна. Затова дойдохме и им казахме: "Кажете за какво ни каните".

От там нататък те с кого ще преговорят още и какво ще преговарят си е техен въпрос. Големият въпрос за държавата е, че накрая на тези разговори трябва да се види общата рамка. Всяка партия заедно с "Има такъв народ" си излага приоритетите, но накрая те трябва да се насложат в една обща рамка", коментира Нинова. На срещата не е говорено за имена и постове в бъдещ кабинет.