Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на главния прокурор за установяване на противоконституционност на тексове от Закона за съдебната власт. Това съобщиха от съда. Определението е прието единодушно с 10 гласа.

На 4 май главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Той оспорва текстове, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила, съобщиха тогава от прокуратурата.

В мотивите на искането пише, че приетите изменения не гарантират защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектират негативно върху наказателния процес. Главният прокурор предупреждава и за опасност от „парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства“.