Кой отговаря за сигурността в Пловдив? Логично за всеки запознат със структурата на Община Пловдив това трябва да е зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев. Бившият шеф на Икономическа полиция под тепетата зае изненадващо този пост 6 месеца преди изборите.  Още по-изненадващо той запази длъжността си и след вота. За неговото място се гласеше Тодор Чонов, който обаче по обективни причини оглави транспорта в Община Пловдив.

Новата структура на градската администрация обаче показва, че обещаното на Тодор Чонов е почти изпълнено. Макар привидно Йордан Ставрев да се води зам.-кмет по сигурността, всички важни звена от този ресор са прехвърлени към Тодор Чонов.

Зам.-кметът по транспорт отговаря за ресорните си ОП „Организация и контрол на транспорта” и  ОП „Паркиране и репатриране”.Освен двете общински предприятия обаче към Тодор Чонов са прикачени и „Общинска полиция” и „Общински инспекторат”. Така бившият шеф на полицията в Пловдив отговаря за униформените полицаи,които са на трудов договор към Община Пловдив, а освен това и за т.нар. Общинско ФБР. Именно Общинският инспекторат гарантира спазването на общинските наредби и следи за законността по заведения, строежи и всички други прояви, които касаят осигуряването на обществения ред.

От своя страна Ставрев има на подчинение три звена –  отдел „ Обществен ред и управление на кризи”, който има по-скоро фигуративен характер, както и отдел „Административно наказателна дейност”. Тя се изразява в това глобите, писани от Община Пловдив да бъдат пращани на наказаните, както и да се следи дали са написани в унисон със закона.  За да не бъде съвсем „валат” на подчинение към Ставрев е и „Общинска охрана”. Реално в ОП-то са патрулите, които обикалят районите и пазят общинските паркинги, а понякога и пишат глоби.

Как се стигне обаче дотук?

Още преди изборите Тодор Чонов бе „сигурен” за зам.-кмет по сигурността, ако Здравко Димитров стане кмет. 

Новият кмет изпадна в патова ситуация, тъй като предварително бе разчертал екипа си.  Според информации от кухнята Тодор Чонов трябваше да замести Йордан Станев като зам.-кмет по сигурността,а за транспорта трябваше да отговаря Александър Държиков.

След като стана ясно, че Ставрев остава на поста си, започнаха да се търсят постове и на Чонов, и на Държиков.  За да се разчисти мястото на Тодор Чонов към зам.-кметското място, се извършиха няколко рокади в листата на ГЕРБ, за да може Държиков да влезе в Общинския съвет и да го оглави.

В крайна сметка и шефът на предизборния щаб на ГЕРБ зае висок пост в ОбС, и Тодор Чонов стана зам.-кмет. Освен транспорта, обаче очевидно той ще отговаря и за по-важните звена от сигурността в Община Пловдив.