Кметът на криводолското село Добруша Ивайло Илиев е оставен в ареста с мярка „задържане под стража”, съобщава BulNews.
Това стана с определение на врачанския районен съд по искане на държавното обвинение в града. Общинският съветник от ДПС Ивайло Вълков пък е с мярка „Домашен арест”. Повдигнатото обвинение от прокуратурата срещу двамата политици е за отглеждане на канабис.
В началото на месеца те бяха хванати от полицията да прибират реколтата от нива с канабис в землището на село Добруша. На площ в радиус около 65 метра /обособена като плантация/ бяха отрити и иззети 137 растения от рода на конопа с размери от 1.07 до 2.50 метра. Растенията са били засадени в саксии и кошчета, вкопани в почвата. От тях са иззети 76,660 килограма зелена листна маса и около 800 грама суха листна маса - канабис. В района са намерени и иззети предмети, и химически препарати използвани при отглеждане на растенията, допълват от полицията.

Кметът, заловен да жъне канабис, остава на поста сиМотивите са, че Ивайло Илиев не е задържан и няма присъда


Двамата бяха задържани за срок от 24 часа. Веднага след изтичането на полицейската мярка те бяха пуснати на свобода.
Определението на районния съд във Враца подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред врачанския окръжен съд. Наказанието за подобен род деяние е от 2 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 000 лева.