Премиерът Кирил Петков говори пред Нова телевизия за първите си 60 дни на управление пред Нова телевизия.

"Може би най-големият ни успех е как успяхме да управляваме ковид вълната. Не затворихме държавата и ограничителните мерки бяха малко, но имаше много работа това да се случи. Грешки правим непрекъснато. Никой не се е родил научен. Правим най-доброто, което можем и не ние страх от нищо", заяви Петков за най-голям успех и най-голяма грешка в първите дни на правителството. 

"Ние сме малка държава и корупцията е структурирана от няколко центъра. Около тези центрове има много хора по тях. Реалните хора, които са водещите не са толкова много хора. Щеше да е хубаво специални служби да търсят тези имена, но ние само от Гугъл можем да ги намерим. Инструктирал съм полицията и ДАНС да няма човек над закона. Не искам да си премълчаваме за тези неща. В списъка са и Бойко Борисов и Владислав Горанов. Не се смущавам да прочета имената на други хора. Бих попитал прокуратурата защо не разпитва Цветан Василев онлайн. Надявам се по-скоро да бъде поискана оставката на главния прокурор от министърът на правосъдието. За КПКОНПИ се надявам да мине сравнително скоро новия закон след гласуването на бюджета. Ще разделим на две и ще има възможност за разследващи функции. Бих се радвал да привлечем големи специалисти, които разследват корупция, но живеят извън България, за да няма конфликт на интереси. Искаме Иван Демерджиев също да работи с нас за в бъдеще", заяви премиерът за изнесения списък от 19 души. 

"Най-лошият сценарий е, че има голяма степен на опасност да има агресивен акт от Русия към Украйна следващите две седмици. Трябва да имаме ясна стратегия да махнем рисковете. Надявам се да успеем да направим правилни стъпки. Трябва да сме готови да спрем експорта на ток. Тук говорим за само при екстремна ситуация. Това е ако се спре на 100% подаването на газ. Ние трябва да имаме ясен план. Бихме поканили съюзнически сили, но ние трябва да използваме тази криза да обновим армията си. Новите изтребители ще дойдат най-вероятно след две години. Аз вярвам, че България няма да загуби своя суверенитет", каза Кирил Петков за кризата в Украйна.

"Когато паднат интензивните легла или ако се вдигнат ваксинациите тогава зеленият сертификат ще отпадне. Въпросът е да сме сигурни, че няма да се стига до тежки моменти за здравната ни система. Допускам, че зеленият сертификат може да отпадне до април. В момента сме на около 600 интензивни легла и ако паднем около 100 ще бъде добре. Всеки ден се събуждам с цифрите и ги анализираме. Никой не обича ограничителни мерки", заяви Петков относно ковид кризата.

"Планът за възстановяване беше изпратен навреме, а след това имаше корекции по него. Виждаме добър отзив от корекциите. Трябва да ни одобрят корекциите. Няма риск да загубим парите. Много по-важно е да ги изхарчим по разумен начин, отколкото да бързаме. Планът е добавка към националното финансиране", заяви Петков за Плана за възстановяване и развитие.

"Коментираме различни имена за кандидат за кмет на София на Продължаваме промяната, но в момента това не е най-важното. Няма да казвам още имена за нов председател на БНБ. Има качества във всеки и изборът ще бъде между добри кандидати", заяви министър-председателят относно кандидатурите за кмет на София и нов председател на БНБ.