50 хиляди, а не 10 лева трябва да получат роднините на загиналите при катастрофата край Своге. Застрахователната фирма "Бул Инс" АД обаче отказва да ги заплати.

Комисията за финансов надзор вече се произнесе, че изплащането на обезщетения от 10 лв. на близките на жертвите е напълно незаконно.

Припомняме, че за скандалните обезщетения стана ясно вчера, след като роднините на жертвите оповестиха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, че са получили от застрахователната компания "Бул Инс" само 10 лв. след 8-месечно разтакаване и въпреки всички необходими по закон документи, които са били представени. Подобно обезщетение са получили трима души.

От КФН наложиха принудителна административна мярка и задължиха застрахователната компания да изплати задължителните по закон 50 хил. лева на роднините на жертвите. "Бул Инс" АД обаче искат по случая да се произнесе съда.

Причината е, че според КФН е имало пълен списък с пътниците в автобуса, който се преобърна край Своге и отне живота на 20 души. Това дава основание наследниците да поискат своето обезщетение по застраховка "Злополука с пътниците".

Според застрахователната фирма обаче именно в този случай застрахователната полица не се прилага. Стоян Проданов, изп. директор на "Бул Инс" твърди, че няма пътен лист, списъкът съдържа други хора.

"Впоследствие ни се представя някакъв списък, който е продуциран очевидно след пътното произшествие и всички тези несъответствия водят до това, че ние не сме в хипотезата на покрит риск. От компанията твърдят, че на пътниците не са били издадени билети, нито е представен договор за услугата и фактура за плащането", посочи той пред БНТ.

"Застрахователят търси от девет кладенеца вода, за да забави плащането. Хората подадоха заявление за плащане на обезщетенията. "Бул Инс" тупаха топката 6 месеца и отказаха да плащат. Хората се обърнаха към Комисията по финансов надзор, оттам направиха проверка и установиха, че има основание за плащане, наложиха принудителна мярка и принудиха "Бул Инс" да плати. Така хората получиха по 10 лева по сметките си. Тези хора са подложени на това унижение, това е един стон на тези хора, които са в безизходица. Следва съдебна сага. Апелът е към премиера, защото знаем, че той загуби трима министри заради този инцидент", обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи пред БНР.