В рамките на последните десетина дни десетки игрални зали и казина са пуснали нови обяви за набиране на персонал. Макар и да няма официална информация за евентуалното отваряне на обектите за залози, предвид либерализирането на много от мерките през последните седмици и намеците за продължаваща тенденция в тази посока, игралните зали се привеждат в позиция на пълна бойна готовност.

Дейността на хазартния бранш бе прекратена в началото на извънредното положение на 13 март, заедно с тази на барове, дискотеки и молове. За сега единствено моловете отвориха отново врати и то с редица ограничения за обектите в тях и спазване на крути мерки срещу разпространението на коронавируса. 

Част от големите хазартни вериги се възползваха от схемата 60/40, като по този начин служителите им не бяха уволнени и дори получаваха възнаграждения. Други фирми в бранша обаче разпуснаха персонала си още преди обявяването на мярката, а ако искат да възстановят дейността си, ще се наложи да сформират нов трудов колектив. 

Няколко игрални зали в Пловдив и областта също са пуснали оферти за крупиета, като търсят основно приветливи млади хора с чисто съдебно минало. В началото на месеца пък един от обектите на бул. "Иван Вазов", менажиран от софийската фирма „Национал груп" ООД, доброволно и предсрочно поиска да прекрати лиценза си за организиране на хазартни дейности пред Държавната комисия по хазарта. Едновременно с това още над 14 обекта в страната преминаха същата процедура. 

Две от големите вериги успяха да получат държавни помощи, като така бяха запазени над 300 работни места. "Вилокс Груп", част от австрийската група NOVOMATIC, получи 136 309 лв. за финансиране на заплати и осигуровки на 284 служители. "Палмс Меркюр" получи 110 000 лв., за да не уволни 150 служители. 

От бранша очевидно вече разполагат с вътрешна информация, която предопределя необходимостта бързо да се подготвят с персонал за откриване. Имаше различни намеци през последната седмица за отваряне на всички видове бизнеси, дори и тези на закрито - при строго спазване на социална дистанция и мерки за сигурност. Дезинфекцията на игрални автомати и чипове със сигурност не би била лек процес, но пък е възможна. Дали обаче правителството ще позволи дейността на игралните зали да стартира и от кога, очакваме да разберем вероятно до края на месеца.