„Утре вероятно ще излезем от тъмночоервената зона, което е радостна новина. Епидемиологична обстановка се подобрява, както по отношение на заразени, хоспитализирани така и смъртността“, това каза на брифинг на здравните власти служебният министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Повечето области вече са извън най-опасната зона, показаха на графика здравните власти.

Служебният министър посочи, че с оглед удължаването на извънредната епидемична обстановка у нас с 4 месеца от 1 декември, трябва да се преиздадат заповедите за противоепидемичните мекри на територията на страната. Вече са изготвени новите заповеди, в които има някои корекции в мерките, посочи още Кацаров.  

„Успяхме да пречупим вълната благодарение на хората, които се ваксинираха и на медицинските ни специалисти“, посочи Кацаров.

Той използва повода да благодари за помощта на проф. Мира Кожухарова, която дала важни насоки за действията при тази вълна. Поради това Кацаров отличи важната ѝ работа с награда „златен медал“ на Министерството на здравеопазването.  

„Аз изпълнявах ролята на мърморещия човек, някога са ме слушали, понякога не. Поскарвали сме се, но не беше лошо“, коментира съвместната работа  и признанието проф. Кожухарова, а Кацаров я удостои със златния медал.

„Епидемиологичната криза е на ниво 500. На  4 ноември бе регистриран връх с 930 на 100 000 заразени, кривата в момента много рязко спада, което е чудесна новина“, посочи проф. Кожухарова.

По думите ѝ във връзка с даването на възможност за вадене на зелените сертификати с отрицателен тест, много е нараснал броят на хората, които се изследват, което спомага да се намали разпространението на вируса.

„С падането на броя на заразените, постепенно се вижда и спад в хоспитализираните. Хората в интензивни отношения обаче запазват високи стойности. Смъртните случаи също намаляват, въпреки че броят им остава висок. Това е свързано с някои специфични неща за нашето битие като отказа за ваксинация“, посочи проф. Мира Кожухарова.

Вече над 28% от подлежащите на ваксинация са имунизирани с пълен цикъл.