Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев коментира пред Нова ситуацията с коронавируса до момента. 

"Тази инфекция не е толкова опасна, че да си затворим образованието, да си затворим икономиката и да ни спре ток и водата. Затова трябва да сме много внимателни с мерките. Просто мерките трябваше да бъдат навременни, защото ако не са, тогава е лошо. Второ, много вредни са и половинчатите мерки."

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Че маските вредят и трябва да се събираме много на едно място. Ако обаче през пролетта нямаше балове, религиозни празници и публични събиратиня, щяхме да преминем безпроблемно през първия пик на заразата. Казват, че докторите вкарват нарочно хората в болницата, но това не е вярно. Никой нарочно не е вкарван в болницата."

"Трябва да се въоръжим с търпение. За да се обърне тенденцията надолу, трябва да минат поне две седмици, при спазване на мерките. Водата за уста, както и содата убиват вирусите. Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла."

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", добави още професорът."