Повече от 60 години гара Елин Пелин нямаше действащ храм, но вече може да се гордее с най-голямата църква в Софийска област. Светата обител в селото беше построена благодарение на даренията на много смирени християни, сред които и Дядо Добри. 

Миналата неделя храмът беше открит в присъствието на самия патриарх Неофит. Макар все още да не е довършен напълно той събира посетители от София и цяла България. 

Храмът е кръстен в чест на светите равноапостолни царе Константин и Елена. Първата църква в селото, построена от белогвардейци, била разрушена през 1923 г. 

Местните вдигнали нова църква, но комунистическата власт я бутнала през 1952 година. От нея обаче е оцеляла камбаната, която ще бъде поставена и в новия храм.

Покойният Дядо Добри е присъствал на първата копка на църквата през 2005 година, но за съжаление не доживя да види финалния проект, разказват местните хора. Той е дарил на църквата 18 000 лева, които е събирал дълги години на стотинки. Жените, които се грижат за светата обител, си спомнят със сълзи на очи за светеца от Байлово и съжаляват, че той не е успял да види завършен храма „Свети Константин и Елена”.

Църквата е изцяло готова, стените са изографисани, иконите са подредени, остава да се довърши пространството около храма. Трябва да бъдат изградени алеи и тревни площи, също така да бъде построена външна кухня където ще се приготвят курбаните. 

В най-скоро време ще бъде построена и ограда около храма, пред нея ще бъдат засадени 260 иглолистни дръвчета – туи. Миряните от село Гара Елин Пелин се надяват скоро да могат да посрещат църковните празници в новата внушителна църква, чакана повече от половин век.