Няма сериозни инциденти през последните дни, при които да са загинали или тежко пострадали хора. Това съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването в парламента във връзка с влошената метеорологична обстановка в страната.

От парламентарната трибуна, той обяви още, че към 06.00 часа тази сутрин обстановката се нормализира - отменено е бедственото положение в Доспат и Мадан. Остава частичното бедствено положение в в село Равадиново - община Созопол, гр. Белово, област Пазарджик, Драгоман, Своге и Костинброд, както в общините Симитли, Якоруда и Гоце Делчев, Нови Искър, община "Трън" и "Перник" и др. Към момента няма язовири, които да са застрашени от преливане и да застрашават хората и имуществото им, увери още Терзийски.

Той подчерта, че последните дни нивата на реките е повишено, което е наложило извършването на дейности по контролирано изпускане на част от язовирите. Падналите значителни количества валежи, както и бързото снеготопене значително усложнява оперативната обстановка в областите София, София - област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България предизвика временно и пълно затваряне на пътища и проходи. По думите му вследствие на обстановката са засегнати инфраструктурни обекти, жилищни сгради, дворове и други.

Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките. От екипи на главна дирекция "Пожарна безопастност и защита на населението" са обработени 268 сигнала свързани с метеорологичната обстановка за периода от 0 часа на 12 януари до 6 часа на 13 януари. Създадена е организация за отводняване на наводнени области и пътища, както и къщи и мазета, уточни министърът.