Изненадващото назначение на арх. Димитър Ахрянов за главен архитект на Пловдив се приема с резерви в архитектурната гилдия в града. В понеделник новият кмет Здравко Димитров съобщи за решението, обявявайки екипа си. Според архитекти назначаването му без конкурс поставя редица въпроси. 

Репортер на TrafficNews.bg се свърза със зам.-председателя на Управителния съвет на Камарата на архитектите арх. Петкана Бакалова, която заяви, че в късния следобед вчера са получили сигнал от колеги за неправомерно назначение на главния архитект на Община Пловдив.

"Ще подадем заявление до кмета на града, за да изискаме документите по Закона за достъп до информация. След като се запознаем с тях, ще решим как да действаме. Имаме опит с подобни казуси – например случая с назначението на главния архитект на Разград. След като открихме нарушенията, подадохме сигнал към КПКОМПИ, а те към Специализираната прокуратура. Изборът на главен архитект е изключително отговорен акт. Това важи в пълна степен за Пловдив, който има своята специфика. Не е достатъчно да е спечелил конкурс в Община Карлово", заяви Бакалова. 

Самият Ахрянов бе един от участниците в два конкурса за Главен архитект при предишното управление, които обаче не излъчиха победител.