Договорът за доставка на 10 двигатели на изтребители МИГ-29 е подписан и те ще бъдат доставени догодина. Това обяви военният министър Николай Ненчев в авиобаза Крумово, където присъства на церемония по смяната на командира на базата. От военното министерство съобщиха още, че се търсят варианти за увеличаване на заплатите на военнослужещите.

Летателната годност на още 5 самолета МиГ-29 ще бъде възстановена през следващата година. Това ще стане възможно чрез новия договор за доставка на двигатели за изтребителите.

„Ще даде повече възможности за нальот на летателния състав, повишаване на тяхната летателна подготовка и по-надеждно носене на бойното дежурство по линия на ерполисинг, тъй като това са двигатели на МИГ 29”, съобщи командирът на ВВС ген. Майор Цанко Стойков.

Два от десетте двигателя за самолет МИГ-29 са обещани на авиобаза „Граф Игнатиево“. Четири от очакваните 10 двигатели са чисто нови с голям ресурс. Останалите са отремонтирани и имат всички необходими гаранции и лицензи „Двигателите идват с лицензи и всички гаранции от самата фирма-производител”, каза от своя страна военният министър Николай Ненчев.

Двигателите трябва да бъдат доставени до края на месец април април 2017 година. От военното министерство изтъкнаха, че действията са резултат от политиката на държавата да поддържа летателната годност на изтребителната авиация.

Вижте още във ВИДЕО РЕПОРТАЖА:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg