6 355 633 българи имат право на глас на днешните избори за Европейски парламент.

В тях участват 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661.

Изборният ден в България гласуването започва в 07:00 ч. и приключва в 20:00 ч.

Извън страната изборният ден започва в 07:00 ч. местно време и приключва в 20:00 ч. местно време. Когато в 20:00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Ако днес сте решили да отидете до урните и да дадете своя глас, то трябва да знаете няколко неща, за да не отиде бюлетината ви на вятъра.

Само в синьо

Единственият химикал, с който имате право да отбележите предпочитанието си в интегралната бюлетина, е син. Ако използвате черен например – бюлетината ви стана невалидна.

Само едно квадратче

Имате право да отбележите само едно квадратче с номер на партия, коалиция или независим кандидат. Ако отбележите две или повече – бюлетината е невалидна.

Само "Х" и "✓"

Само два знака имате право да използвате при гласуване – "Х" и "✓". Не бива и да излизате от квадратчето за гласуване - в противен случай бюлетината отново е невалидна.

Без знаци

Ако искате вотът ви да е валиден, по бюлетината ви не трябва да има допълнителни знаци. Всичко, извън отбелязването, ще прати гласа ви на вятъра

Преференциален вот

Ако искате преференциалният ви вот да се зачита, можете да отбележите само един кандидат в кръгчетата с номерата в листата. Ако отбележите повече преференции – бюлетината ви остава валидна, но се зачита само като глас за партията или коалицията.

Преференциите са изписани със сто отпред. Така първият в листата не е номер 1, а номер 101. Промяната беше направена при последните редакции на Изборния кодекс, за да се избегне така наречения феномен 15/15.

Машинното гласуване

В 3000 секции има възможност за вот с машини. Така наречените "разписки" от тях се слагат сгънати в отделна урна, а не в тази с хартиените бюлетини.