Предложението на премиера за свикването на КСНС е изцяло в неговите правомощия. След като има такова предложение от премиера, предполагам, че е мотивирано и президентът ще вземе своето решение. Това заяви пред bTV депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) и зам.-председател на парламента Ива Митева.

Митева още веднъж поясни, че от ИТН са готови да излязат от управлението, ако бъде пристъпена червената линия по отношение на Северна Македония.

По темата с решетките в Народното събрание тя обясни, че парламентът би трябвало да атакува акта на глобата, тъй като в случая не става дума за текущ ремонт, а само за решетка, която е лесно преместваема и не нарушава по никакъв начин конструкцията на сградата.

Според Митева по този въпрос е бил направен "политически скандал".

Тук става дума за решетка, която е лесно преместваема. Това не е текущ ремонт, следователно не би трябвало да не може да се постави. Направи се един политически скандал. Тук трябва да се изчисти този въпрос и да се поиска писмено становище на Института за опазване на културното наследство, разясни тя.

Ива Митева отхвърли слуховете в публичното пространство, че се готви приватизация на НДК.

Това, което искаме да направим с НДК, е да го изведем като държавен културен институт, а ако не може – то поне такива културни пространства да бъдат превърнати в държавен културен институт и да се финансират от държавата – независими трупи и да се работи по-свободно, каза зам.-председателят на НС.

На въпрос за съдебната реформа Митева отбеляза, че тя е в ход и е оставена изцяло в правомощията на министъра на правосъдието.