Интензивното отделение на столичната Детска болница трябва да започне работа до 20 януари. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който беше на изслушване в парламента.

Към момента се водят и преговори с двама анестезиолози, които да започнат работа в лечебното заведение. В отделението се извършва планов ремонт, който трябва да приключи до обявената от Ананиев. В болницата ще има и промяна на регистрационния режим.

"Пациентите се записват в регистрационен журнал с часа на пристигане в болницата. Дава им се номер. На плановите бял, а на спешните – червен. При повикване с приоритет са спешните", обясни здравният министър.

За болницата са отпуснати 5, 810 млн. лв. Най-голяма част от парите са отишли за заплати - 2, 814 млн лв. Болницата е започнала годината без просрочени задължения. Дадени са 4 млн. за техническа обезпеченост. 292 щатни бройки са разкрити, от тях 248 са заетите към 1 януари 2019 г. Общо 26 са незаетите бройки. В процедура по напускане са 1 лекар, 24 медицински сестри и 1 технолог. Препоръчано е на ръководството да предприеме незабавни действия за привличане на специалисти. Средната заплата в болницата за медицински специалисти пък е 1250 лв., коментира още Ананиев.

От 27 ноември спешните случаи с най-малките пациенти в София бяха пренасочени към Александровска болница, „Пирогов“ и Националната кардиологична болница, след като в столичната Детска болница спряха приема заради липса на анестезиолози. Двама специалисти напуснаха лечебното заведение след случая с починалото 3-годишно момченце.