Минимум 2.5 милиона души у нас вече са прекарали коронавируса. Това категорично заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Според него преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Една от причините за повечето положителни проби, е че се правят повече тестове.

"Винаги сме правили около 10-12 000 изследвания, а сега има дни, в които се правят 16 000. Друга причина е, че вече се добавят и антигенните тестове", коментира Вълков в ефира на Нова телевизия.

Той прогнозира, че е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден, но това е малко вероятно, тъй като много хора вече са го преболедували.

Лекарят коментира и темата с ваксините.  

„В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано”, смята д-р Вълков.