Със зрелищна украса по повод 1 март осъмна тази сутрин подбалканският град Пещера. Стотици жители на градчето се изредиха да се снимат с най-изящната част от мартенските приготовления - пейка, на която са поседнали Пижо и Пенда и се припичат под първомартенското слънце.

Гигантските мартеници достигат ръста на ученик и канят всеки да им направи компания за няколкоминутна фотосесия. Бяло-червената декорация в центъра на селището е дело на учениците от местното основно училище "Петко Рачов Славейков", а начинанието е подкрепено и от местната община.

Баба Марта се усмихна с още хиляди бели и червени кончета провесени откъде ли не - от дървета, стълбове, табели. Пред осградата на Община Пещера на стража стои едва разпознаваем дървесен вид, чието стъбло се превърна в мартеница, а на клоните накацаха десетки пижовци и пенди. 

Настроението в града е приповдигнато, а учениците горди с творенията си. Пловдивчани могат да отскочат за разходка и снимка, които ще ги заредят с положителни емоции. Пещера е на половин час път от града под тепетата, а емоциите не са за пропускане.