Преди около 10-ина дни, Светият синод на Българската православна църква използва проекта на Национална стратегия за детето, за да поиска отново забрана за абортите и задължително изучаване на религия в училище.

В своя позиция по документа, публикуван за обществено обсъждане от Държавната агенция за закрила на детето, църквата се обяви срещу ограничаването на правата на родителите при избора на възпитателни методи спрямо децата.

В стратегията е записано, че родителите не могат да упражняват психическо или физическо насилие срещу малчуганите.

Според църквата обаче "стратегията трябва да доуточни забранените форми на насилие, за да не бъде злоупотребявано с ролята на "жертва", включително и от самите деца, в случаите, когато родителите използват допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение".

В становището се казва още, че със стратегията се дават прекалено големи права на децата за сметка на тези на техните родители.

Църквата се обявява и срещу текстовете, свързани със сексуално образование на децата.

Почти същите мотиви изложи Светия синод и преди 7 години, когато беше предложен проект на Закон за детето. Тогава отново беше поискана забрана за абортите и се подчертаваше, че децата получават прекалено разширени права. В крайна сметка законът не беше приет.

Сега църквата заявява, че се изказва по проекта на стратегия за детето "като грижовна майка".

Според Светия синод стратегията трябва да включва законови промени за забрана на абортите, за да се гарантира правото на живот на детето от момента на неговото зачеване.

Според църквата, за да се преодолее проблемът с детското насилие и с "непрекъснатото увеличаване на наркотичната и други зависимости сред децата", в училище задължително трябва да се изучава религия.

"По-успешно е да се работи по превенция на детското насилие чрез преподаване на християнските добродетели кротост, милосърдие, любов към ближните, отколкото по преодоляването на разрушителните последствия от вече извършеното насилие", смятат от синода.

Тази позиция обаче възмути майки от Асоциация "Родители" и "Националната мрежа за децата", които настояват стратегията да бъде приета от парламента в сегашния й вид.

"Това, което ние виждаме в новата национална стратегия е, че има предложение за цялостен подход за подкрепа на родителите. Имаме вече налице конкретика и смятаме, че тези текстове са едно добро обещание за това, държавата най-сетне да има една цялостна политика за подкрепа на семействата, от която наистина имаме нужда", коментира Мария Брестничка, координатор в "Националната мрежа за децата".

Относно критиките от страна на църквата за пълна забрана за физическо и психическо насилие над децата, Брестничка коментира, че 90% от родителите смятат, че физическото наказание не е ефективна възпитателна мярка ио е пълна отживелица.

Няколко дни по-късно, Светият синод на Българската православна църква обърна палачинката и обяви, че одобрява тоталната забрана заа физическо и психическо насилие над децата, заложена в Националната стратегия за детето.

Първоначално БПЦ видя в документа опит да се отнемат права на родителите, което пък беше изтълкувано в социалните мрежи като подкрепа за шамарите като възпитателен метод.

След това Синодът свали становището, което беше публикувано на сайта им. БПЦ взе завоя и чрез изявления на отделни митрополити, като русенският владика Наум дори призна, че "подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Св. Синод на БПЦ-БП".

В анкета на Trafficnews с въпрос: "Как се отнасяте към позицията на църквата, която разрешава на родителите да наказват физически децата си?", 36.47 % от запитаните смятат, че възпитанието на децата си е работа на родителите и никой няма право да им се бърка.

Други 22.55 % смятат, че един – два шамара са напълно приемливи. 21.09 % пък са на мнение, че агресията възпитава агресия. Боят произвеждат нови насилници.

11.84 % от анкетираните мислят, че шамарите са най-доброто средство за възпитание и изразяват подкрепата си към БПЦ.

8.05 % пък са на мнение, че църквата ни още е в Средновековието.

Снимка: pixabay