Кризисният щаб в община Банско препоръчва да бъде преустановено посещението на всички търговски обекти на територията на Община Банско, в т. ч. фризьорски и козметични салони и не само. Мярката е срещу разпространението на копонавируса.

Всички хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, банкови и застрахователни офиси да спазват строго определените санитарно – хигиенни условия. В противен случай, ще бъдат предприети всички необходими законови мерки за преустановяване на дейността им.

Гражданите и гостите на Община Банско да преустановят всички групови форми на дейност и мероприятия и да спазват определените от Националния оперативен щаб санитарно – хигиенни изисквания.

Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат всички необходими мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости. Препоръчваме да бъдат предприети мерки за предсрочно прекратяване престоя на гости на хотели и места за настаняване.

Както вече ви съобщихме, наблюдава се отлив на туристи от зимния курорт. 

"Просто хората се страхуват. При нас е силен сезона до 20 март, иначе може да работят пистите и до края на април. В момента обаче се усеща много отливът. И аз не знам какво ще правим. Зареждам малко стока и можем от утре и ние да затворим", коментира пред TrafficNews собственик на заведение до една от пистите в Банско.

Масово сред търговците се усеща негодувание от предприетите мерки. Хората роптаят за това, че мерките се спазват от едни, а от други не. Объркване има и сред туристите.

"Дойдохме тук преди да обявят извънредно положение. От хотела, в който сме настанени ни уверяват, че ще работят и утре. Затворено е казиното и нощния бар. Дезинфекцира се навсякъде. Преди да влезеш в хотела също минаваш през уред с препарат", разказва една от туристките.

 "Нямаме никаква представа какво ще се случи. Работим ден за ден. Много хотели затварят и пренасочват туристите в тези, които все още са останали. Все пак не можеш да затвориш всичко от изведнъж. Какво ще правят чуждестранните туристи? Предполагам, че в понеделник вече ще са затворили всички", заяви сервитьор от един от работещите хотели.

Четирима британски граждани със съмнения за коронавируса в БанскоГрупата е била контактна с болен от коронавирус

Банско започна да се изпразва, хотели и ресторанти затварят вратиТуристи в града все още има, но много по-малко