В началото на юни вече е ясно – тази година морето ни ще посетят по-малко чужди туристи от предното лято.

Това експертите в бранша и Министерството на туризма предрекоха още в края на 2018 г., когато станаха ясни резултатите от ранните записвания и се видя, че със съвземането на турския, египетския и туниския туризъм България отново е изправена пред перспективата да се върне на старото си място като втори избор на руснаци и германци, когато търсят топло море сравнително наблизо.

Ръководството на Летище Варна, което разполага предварително с данни за заявките за чартърни полети, прогнозира преди време 8% спад на пътникопотока това лято и малко над 2 млн. пътници.

Въпреки задаващия се по-слаб сезон хотелиерите масово не са свалили цените, установява проверка на "24 часа". Единственото, което са направили, е да удължат във времето намалението от 20% за ранните записвания, с което леко компенсират изоставането от май и април.

Някои са въвели и пакета "Екстрас", при който туристът плаща за 5 нощувки, а ползва 7. Други, макар и съвсем ограничен брой, се включиха в инициативата на туристическото министерство да дават 3 нощувки при платени 2 за уикенда, но и това не може да обърне тенденциите.

В т.нар. висок сезон в разгара на август цените за нощувките са си същите като миналогодишните. Повечето хотелиери разчитат това лято да си запълнят хотелите от резервиращите в последната минута, но дали това ще се случи, ще се отчете наесен.

Според туроператори основната причина за спада на германските и руските туристи това лято е конкуренцията главно от Турция.

"В началото всички смятаха, че като се напълнят турските курорти, чужденците ще се ориентират към България, но това не се случи - Испания също ни изненада с доста по-ниски цени тази година", коментира Живко Табаков, бивш съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Кипър също ни е конкуренция, а отварянето на Египет и Тунис дърпа допълнително туристи от България. Най-изненадващото обаче е, че доста туристи от нас е отклонила и Албания, чието Адриатическо крайбрежие става все по-посещавано от западни туристи, смятат туроператори.