Училищата в община Хисаря излизат в грипна ваканция от утре. Заповедта е издадена от кмета на общината Пенка Ганева,след получено предписание от РЗИ. От инпектората отправили към общината препоръки за превантивни мерки във връзка със зачестяващите случаи на грип.

Учебните занятия ще бъдат преустановени в ДГ "Мечо Пух" и всички школа на територията на общината. Ваканцията започва утре - 15 януари, като се очаква децата да се върнат в класните стаи в понеделник - 20 януари. 

По данни на РЗИ вчера 27% от децата са пропуснали занятията по здравословни причини. Днес броят на болните рязко се е увеличил до 35.22%. От проведените разговори с общопрактикуващите лекари в общината станало ясно, че става дума предимно за остри респираторни заболявания. 

Припомняме, че здравните власти предупредиха, че броят на заболелите от грип нараства. Очакват се повече болни през следващите две седмици, а епидемия - в началото на следващия месец. Макар и все още да сме далече от грипната вълна лекарските кабинети са пълни с пациенти с остри респираторни заболявания, обясняват специалисти.

До този момент зимният сезон е по-топъл и се очаква да се изтегли пикът на грипа тази година. До момента са изолирани два щана. Единият е свински грип, който създава по-лесно епидемии. Ако той се развие, ще има по-тежка грипна вълна.

Броят на болните от грип в страната растеЕпидемията се очаква в началото на февруари