Министерски съвет решава днес дали да отпусне близо 17 000 000 лв. за изграждането на изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Предложението бе представено на днешното заседание. Както вече съобщихме, за да бъде построен новият корпус, ще се увеличи капиталът на търговското дружество. Увеличението ще мине през бюджета на Министерството на здравеопазването. 

7-етажната сграда ще изпълнява функцията на педиатрия и онкология за деца и възрастни. Припомняме, че вчера лечебното заведение бе посетено от финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова. В полза на проекта в края на 2018 г. стартира дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни", която за една година събра 124 935 лв.

Действащата Клиника по педиатрия е основана през 1945 г. Тя е най-голямата единна педиатрична клиника и единственото педиатрично лечебно заведение в Южна България с пълен набор специалности. През миналата година са хоспитализирани 6236 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната, като най-много са от Южен Централен район. Клиниката е място за хоспитализация на по-тежките и сложни за лечение случаи от Южна България.

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че скоро ще има развитие и по казуса с детската болница в София.

"Там работят ефективно Дончев, Ананиев, хората. Аз съм сигурен, че работата ще започне скоро. В Пловдив сградата ще е в двора на сегашната. Там няма какво да ни спира и можем да си го позволим", коментира министър-председателят. 

 

До дни: Превеждат 17 милиона на УМБАЛ „Свети Георги”, изграждат нова детска клиникаБойко Борисов изпрати финансовия министър да съобщи новината в Пловдив