Туристическият бранш се събира на мащабен протест в София. Екскурзоводи, превозвачи и туроператори за пореден път ще защитят исканията си за спешни мерки в сферата на туризма. Дотук се стигна, след като представители на бизнеса изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и настояха за среща с властта, на която да бъдат обсъдени адекватни мерки за справяне с кризата. 

Тази сутрин превозвачи и гидове от Пловдив потеглиха към столицата, за да се присъединят към своите колеги в центъра на града. Протестът ще се проведе в 10:00 часа пред сградата на Министерски съвет. Събитието съвпада с кръглата маса в Министерството на туризма. Очакват се над 50 автобуса от цялата страна.

"Протестът е следваща стъпка след мероприятието, което организирахме и не пожънахме никакъв успех. Към момента не е предприето нищо, с което да се помогне на нашия бизнес, който е тотално блокиран от 4 месеца ", сподели пред наш репортер Валентин Георгиев от Национално сдружение "Случаен превоз". 

Както вече ви съобщихме, превозвачи и гидове от шест български града излязоха на мащабен протест преди две седмици. Екскурзоводите настояват за държавна помощ за периода, в който са били без работа. В продължение на повече от 4 месеца те не получават никакъв доход, а по-голямата част от тях не отговарят на критериите по мярката 60/40, тъй като работят на граждански договори. 

Превозвачите също се надяват на безвъзмездна финансова помощ, както и отлагане на задълженията към бюджета за месеците, в които са били без работа. Според тях ежемесечните помощи, предвидени към момента, не са достатъчни, за да може бизнесът да посрещне разходите си.  

Представителите на бранша са категорични, че няма да спрат, докато не бъдат чути.