Германия прави първи стъпки към нормалния живот, след като властите обявиха, че вирусът е "овладян". Малките магазинчета на някои места ще отворят врати днес, за пръв път от един месец насам. На повечето от търговските обекти с площ, по -малка от 800 кв. м. вече е позволено да посрещат клиенти. 

Остава в сила ограничителната мярка за спазване на растояние от 1.5 метра на обществени места. Това означава, че фризьорските салони, които първоначално попадаха в графата "най-необходими обекти", остават затворени поне до 4-ти май. Културните обекти, баровете, салоните за красота и развлекателните центрове също ще останат затворени дотогава. Масовите мероприятия, като концерти и футболни мачове, остават забранени до 31-ви август.

Някои училища също ще отворят врати през следващите седмици. В повечето от областите обаче по-големите ученици ще останат по домовете си до 4-ти май.

Маските не са задължителни, но са силно припоръчителни, заяви Ангела Меркел. В някои градове в Саксония обаче носенето на лични предпазни средства ще стане задължително в градския транспорт. 

Германският канцлер Ангела Меркел и регионалните власти обавиха още миналата седмица решението си за облекчаване на мерките. Властите обаче са внимателни и представят решението си като изключително предпазлива първа стъпка, предава RTE. В някои области, като например столицата Берлин, тази стъпка ще отнеме повече време.

С това властите се надяват да съжилят германската икономика, която официално време в рецесия през изминалата седмица. 

Към вчерашна дата в страната са регистрирани 139 897 случая на заболели и 4 294 смъртни случая. Така Германия стана една от най-тежко засегнатите държави, но също и една от тези, които реагираха най-бързо на заплахата от Covid-19.

В петък от института за обществено здраве "Робърт Кох" обявиха, че скоростта на предаване на заразата е намаляла драстично - един пациент я предава на по-малко от един човек. Това даде повод на Министерството на здравеопазването да заяви, че вирусът е овладян. 

Въпреки това Меркел, която прекара две седмици под карантина, преди да даде отрицателна проба, предупреждава, че успехът на Германия виси на косъм.

"Още дълго време няма да можем да се върнем към нормалния живот", каза премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. 

В интервю по-рано тази седмица лидерът на най-населения район заяви, че ограниченията, наложени заради коронавируса, могат да се запазят до 2021-ва година.