БСП не успя да накара премиера Бойко Борисов да се отчита пред парламента всеки месец с промени в парламентарния правилник, а ГЕРБ видяха опит на БСП да черпят от рейтинга на Борисов.

Проектът на БСП предвиждаше в последните два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместник министър председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси за общата политика на правителството. То не бе прието от парламента.

 Предложението ни за връщане на блиц-контрола не е наказателна акция срещу управляващите и няма нищо страшно в него, каза по време на дебатите заместник-председателят на БСП в парламента Георги Свиленски. То обясни, че опозицитията в този блиц-контрол ще има два въпроса, а управляващото мнозинство много повече. "Това, което искаме, уважаеми колеги, и което се опитваме да правим, е да вдигнем авторитета на българския парламент. Да вдигнем авторитета на държавата”, призова Свиленски. Според него премиерът Борисов обича камерите и по-висока трибуна от парламентарната няма.

 Половината от въпросите към премиера Борисов по време на парламентарния контрол са върнати, защото не са в съответствие с правилника на Народното събрание, припомни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. „Какво пречи да задавате въпроси, които да съответстват на изискванията на правилника и тогава да дойде премиера Борисов да ви отговори", попита Ципов и добави, че „напоследък БСП задават въпроси, премиерът идва, а накрая от опозицията ги няма”.

БСП искат да се възползват от високия рейтинг на премиера, да черпят от него и да повишат този на парламента, каза председателят на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова. Тя припомни парламента през 2013-2014 г., по време на протестите – „ние демонстрирахме с безкрайни отчети, че всичко е прекрасно в държавата, а всъщност демокрация означава народовластие. Народовластието тогава изискваше да се чуе гласът на народа. Има ли друг премиер, освен Бойко Борисов, който да е по-близо до народа, да бъде по-достъпен и да чува това, което очакват хората от това управление”. Тя също е на мнение, че БСП могат да задават въпроси на премиера и според сегашния правилник, стига да отговарят на изискванията на правилника.

На снимката - Даниела Дариткова

Румен Радев към депутатите: Времето за промяна неумолимо изтичаПрезидентът се възмути от необузданата корупция по високите етажи на властта