Въпреки че преди дни ГЕРБ обяви, че ще прави правителство на малцинството, днес лидерът на партията Бойко Борисов призна, че това няма как да стане.

„С 84 депутати няма как да направим правителство на малцинството, с Реформаторите пак ще сме на малцинството“, обяви той и добави, че ако ще се прави правителство, то трябва да е коалиционно, със споделена отговорност на министрите, и да има програма.
Според Борисов подкрепа без участие в правителството не е отговорност, това означава, че след седмица някоя партия може да си измисли причина и да не подкрепя вече кабинета.

Лидерът на ГЕРБ отново настоя, че с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство.

„Така конструиран, парламентът е нестабилен, математически извън мандата на ГЕРБ не може да се направи правителство и ако ГЕРБ не направи усилия в тази тежка ситуация, би било безотговорно“, обясни Борисов.

Според него обаче единственото по-лошо от това да не се състави кабинет е ако правителството e безпринципно.

„Това, че сме различни, всички го знаят и за да се направи правителство, трябва да се направят компромиси и от нас, и от тях, но едно е да правиш компромиси, когато имаш 1 милион избиратели, а друго е да са 200 000. Тук не става въпрос кой какъв ще бъде, просто ме отчайва това, че при слабите им резултати и вътрешнопартийните им проблеми се опитват да си ги решат през ГЕРБ“, посочи той.

Първият кръг от преговори с останалите партии ще е в рамките на десетина дни и след това ще има отново консултации с партиите, с които ГЕРБ има общи точки.

„От изпълнителната комисия сме дали изключителен мандат на Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, защото те са улегнали, опитни и се приемат като толерантни и възпитани хора от обществото, а и са най-умерените в Изпълнителната комисия”, разясни Борисов.

„Те имат право да преговарят, имат право да правят компромиси, знаейки докъде и как. Имат право и да си тръгнат от преговорите. Това, което те ще вземат като решение, ние ще го потвърдим, но имат пълния мандат на място да вземат решение. Нямат право да не отидат, да не изслушат или да не се срещнат с партиите”, коментира още партийният лидер.

Според него сега българският народ иска да види дали съединението прави силата, въпреки че ГЕРБ ще загуби от тези консултации.

„Имам коментари никога с БСП, а поведението на Реформаторите изнервя нашите симпатизанти“, призна той.

„Искаме да видим как другите партии си представят стабилността, какво ще направим в първите стъпки на новия парламент - как ще се реши казусът с КТБ, ще се актуализира ли бюджетът, ще се сменя ли шефът на БНБ“, разясни лидерът на ГЕРБ.

Според него тезата на Реформаторския блок той да не е премиер е задкулисие.

„Това, което ни предлага Радан Кънев, е задкулисие, така работят те, Иван Костов стои зад тях. Да стана водач на задкулисието, тава ми предлага Кънев, ние с него да си стоим в парламента, а министрите и премиерите да тичат при нас да им казваме какво да правят“, коментира той.

„Отсега казвам - президентът може да им даде трети мандат, Реформаторите са по-добри от други, да го вземат, да правят каквото искат, ние ще ги подкрепим“, продължи Борисов.

Той се противопостави и на хипотезата премиер да стане кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ.

„В ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да са премиери. Премиерът трябва да има и политическа отговорност. Димитър Николов се ползва с цялото ми доверие и подкрепа и заради това е зам.-председател на партията, но за да вземе решение като премиер, той трябва да идва и да ме пита. Митко го обичам, разви се, израстна както Фандъкова, Менда, Лили, Руми“, изреди той.

Борисов обяви и че Цветан Цветанов няма да бъде отново министър на вътрешните работи, но пък и този път предложението на ГЕРБ за председател на парламента е Цецка Цачева.

Бойко Борисов разкритикува партиите за крайните им изказвания и ги предупреди да внимават с темата за етническия мир.

„Етническият конфликт е нещо, което много бързо, особено сега с това ръководство в Турция, може да пламне. Имам предвид премиера им, знаем неговите изказвания, когато беше външен министър. Слушах изказванията, предизборните речи, аз мисля, че както година и половина близо ни питахте за грешките на ГЕРБ, дали сме си извадили поука, какви са, ако ДПС не си направи изводи, че с подобни действия вдигат националистическия вот и създават проблем в етническата толерантност, това ще си бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях. Затова ние отчитаме с радост 9%, което според Реформаторите е огромен процент, ръст в гласувалите български мюсюлмани за нас“, коментира той.

„Така че се надявам ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост и дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконтролируеми. Истински се надявам това да се случи, защото по-страшно от това няма”, заяви лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ печели повече от втората и третата политическа сила, взети заедно, похвали се Борисов, след като вчера ЦИК обяви официално окончателните данни от изборите на 5 октомври. „Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. Когато има такъв резултат, нормално е да благодариш на тези, които са гласували, на структурите, на хората, които не оставиха нито едно населено място в тази предизборна кампания да бъде посетено и да се говори с хората“, заяви той.

„С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, че някой бил мачкан, а се потвърждава тезата, че при ГЕРБ е било най-добре“, заяви той.

Според него слабият резултат на БСП води до нестабилност.

„Сега от БСП чуваме, че видите ли с ГЕРБ не можело. Нито сме говорили, нито консултации, просто като хипотеза го казвам, защото не можело с ГЕРБ, с ДПС можело. Те просто трябва да си отговорят вътре, в партията, на подобни въпроси и да си изведат необходимите поуки, за което им пожелавам успех, тъй като техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, допълни още Бойко Борисов.

Той разкритикува новия Изборен кодекс, защото според него правилата не са по-добри отпреди.

„Има усещане за несправедливост. В Ямбол ДПС има по-малко гласове от нас, но също има един депутат“, мотивира се той.

Според Борисов е нужно да се въведе машинно гласуване, за да има по-малко недействителни бюлетини и да се спре купуването на гласове.

„Вижда се, че само една преференция води до много недействителни бюлетини, едно кръгче и едно квадратче. Държавата плаща образованието на всеки до 8 клас, така че всеки да може да чете и да пише“, заяви Борисов.

TrafficNews.bg