Снощи Българският Хелзинкски комитет връчи традиционните награди за принос към правата на човека. Журито присъди големия приз „Човек на годината" 2019 на трите номинирани журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова. Те са едни от преките участници в големите предизвикателства пред свободата на изразяване през изминалата година. 

Преди броени дни Генка Шикерова бе гост - лектор в Нов български университет, където разказа за премеждията си при нейните разследвания и коментира ситуацията с медиите у нас. Студентите, изучаващи журналистика, й зададоха няколко въпроса, но на някои от тях тя отговори с мълчание.  Ето и въпросите, на които Шекерова все пак отговори: 

- Опасно ли е да си разследващ журналист в България?

- На мен ми бяха запалили двете коли, не е много приятно. Също така не е много приятно да те следят, да снимат теб и децата ти. И в същото време да разбираш, че ти не можеш да се защитиш по никакъв начин. Мен периодично ме следят, това го разбирам по снимки, които излизат в определени сайтове – папарашки. През юни бяха публикувани снимки с децата ми, къде учат, как се казват.

- Как е възможно в България да си разследващ журналист и същевременно да си запазиш моралните ценности ?

- На първо място е моралът, който е личен. Каквато и кариера да градите, ще е на базата на този морал. На мен са ми предлагали пари и допълнителна заплата, всякакви изкушения. Аз не съм приемала и няма да приема, но заради това журналистическият труд трябва да бъде добре платен, защото журналистите са будната съвест в обществото.

- Как бихте мотивирали бъдещи журналисти като нас да се занимават с тази професия?

- Ентусиазъм!

- Защо преди години имаше толкова голям отлив на журналисти от Би Ти Ви към Нова телевизия ?

- Това беше през 2013 година, тогава натискът беше наистина голям. Това беше годината, когато Анна Цолова и Виктор Николаев бяха поставени пред избор и отидоха в Нова телевизия. Аз останах в Би Ти Ви, защото имах план да забременявам и не беше уместно за местене. Тези, които останахме, трябваше да гребем, за да не потъне корабът, защото бяха много трудни години тогава. След това аз също отидох в Нова телевизия, защото там вече бяха отишли всички от стария ни екип в Би Ти Ви. Именно това беше моят мотив да се преместя.