Нов комплекс върху терен, който  е бил предвиден за жилищно строителство, ще бъде направен от инвеститорите от  PIMK Build. В общественото пространство се завъртяха снимки на въпросния парцел, който се намира на бул. „Никола Вапцаров” в „Южен”. От години той стои буренясал,а през лятото е пълен с кърлежи и бълхи. Причината е, от началото на 90-те този терен е частен, след като бива реституиран на законите му собственици.

Предназначението на терена не е променяно от реституцията му, което означава, че той винаги е бил отреден за застрояване.  Имотът е бил реституиран на наследници на Калпакчиеви, а след това закупен от фирма „Микрон 2017” със собственик Васил Караилански. След това имотът се продава на PIMK Build.

„Всичко около този имот е напълно законно – има строителни разрешения и са съгласувани всички процедури.  Преди 10 години Община Пловдив бе поискала да замени имота с друг, но така и не ни предложиха нищо”, обясни Васил Караилански.  Той допълни, че са изминати всички процедури, а от Община Пловдив не е искано нищо, освен да се спазва нормативната база и да се съблюдава законността на процедурите.

От фирмата инвеститор обявиха, че те ползват изконното си право на частна собственост. Теренът не е бил закупен от Община Пловдив, а от частни лица – статутът му също не е променян, а проектът е изцяло съобразен с ПУП-а на цялата зона, както и Общия устройствен план. Това се вижда и от строителните линии в цялата зона в район „Южен”.

„ Още преди 1989 година този парцел е бил отреден за застрояване в Общия устройствен план. Никога не е бил отреден за зелена зона. В момента това е едно пространство е затънало в боклуци. Тази зона ще бъде облагородена, като ще се направи детска площадка и ще се подобри озеленяването отстрани, като изградените от нас обекти ще бъдат дарени на Община Пловдив. Новият комплекс няма да затрудни и паркирането в района, тъй като са осигурени на 110% паркоместа. На 148 апартамента има 160 паркоместа”, обясняват от PIMK Build.