Първокласникът Филип Тонев от Пазарджик е очарователно момченце, което има една съкровена мечта – да расте като връстниците си. Той е роден с рядко заболяване – Синдром на Силвър Ръсел. Видимо по-мъничък е от останалите заради характерния за заболяването дефицит на растежен хормон.

Майката но Филип – Надежда Тонева, разбира, че с детето й има проблем още по време на бременността, но решава да го запази. Диагнозата е потвърдена на едномесечна възраст. Притеснените му родители обаче скоро разбират и добрата новина – при него синдромът засяга само физическото развитие, в умственото и психическото малчуганът върви с другите деца на неговата възраст.

За да ги настигне и на ръст обаче, трябва да му инжектират допълнителни дози хормон на растежа всяка вечер. Една „писалка“ с медикамента стига за седем дни, с предстоящото увеличаване на дозата ще е достатъчна за пет дни. Струва 150 лева, сума, каквато семейството му не може да си позволи. Бащата на момченцето е тракторист, майката – служителка в транспортния отдел на частна фирма. Имат и по-малка дъщеричка – 2-годишната Яна.

Филип е едно от децата, получили помощ от националната кампания „Българската Коледа“ и очакващи нова подкрепа по пътя към пълното възстановяване. То е постижимо в неговия случай, но са необходими още средства.