„Чудовищна лъжа” и „нова Костинбродска афера” преди изборите. С тези думи премиерът Бойко Борисов определи пусканите слухове, че държавата ще отнема деца на ромите, което доведе до трескаво изпразване на училищата в няколко града.

Вероятно премиерът е бил доста изненадан, когато е разбрал, че сред  виновниците за фалшивата паника е един от най-доверените хора на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, а именно шефът на пресцентъра на военното министерство Александър Урумов.

Името му деликатно беше премълчано днес от вицепремиера Томислав Дончев, който огласи, че  човек от пресцентъра на МО е един от хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им. Заедно с български политици,чиновници и евангелски пастори, които са организирали истерията.

TrafficNews обаче научи, че става въпрос именно за Александър Урумов, който е и виден евангелист. "Говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов и той ми обеща, че ще вземе мерки", добави Дончев, което едва ли означава, че лидерът на ВМРО лесно ще се раздели с шефа на пресцентъра.

"Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки", увери Каракачанов, който сложи Урумов под №9 в листата на ВМРО за евродепутати. Двамата са близки приятели отдавна. Сред нещата, които ги обединяват, е и общата съдба на агенти на Държавна сигурност. 

Александър е вербуван от оперативен работник Тодор Божанов на 10 октомври 1988 г., когато е на 19 години и вероятно по това време е бил в казармата. Свален е от отчет през 1990 г., има и протокол за унищожаване на личното му дело от 29 ноември 1990 г. Сътрудничил е под псевдонима Абел за Трето главно управление на Държавна сигурност, което е военното контраразузнаване на комунистическата власт.

След като се дипломира като филолог Урумов става зам. главен редактор на седмичника "Македония", чийто директор е бил Каракачанов.

В периода 1997 - 2001 г., по време на кабинета "Костов"  Урумов е началник на направление "Информация и връзки с обществеността" и говорител на Министерството на отбраната. През това време ВМРО е коалиционен партньор на СДС, а Красимир Каракачанов и сегашният му заместник- министър Анатолий Величков са депутати. През 2001 г. заедно с отцепници от СДС Урумов е учредител на Консервативен съюз ЕКИП.

Между 2006 г. и 2014 г. застана начело на звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато неин управител беше Иван Искров. По време на кризата с КТБ Урумов бранеше позицията на Искров толкова усърдно, че дори реши да допуска само избрани от него медии и журналисти на пресконференции.

Той беше член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители през 2009 г.

Урумов отдавна си заслужи признанието за борец №1 срещу „джендър конспирацията” , давайки яростен отпор на Истанбулската конвенция, срещу чието приемане публикува серия гневни текстове.

Малко преди Конституционният съд (КС) да вземе решение за конвенцията той внася писмо в КС, в което призовава съдиите да я отхвърлят като противоконституционна. "Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради лудостта на хора, временно сдобили се с власт вместо с места за настаняване в специализирани психиатрични клиники", пише Урумов.

Той управлява еднолично фондацията "Българска организация на родителите и децата" (БОРД), регистрирана на 3 юли 2018 г., която се обявява категорично против Стратегията за детето, вече оттеглена от кабинета заради лавината от слухове, свързани с нея. Урумов има и блок, където дава воля на гнева си срещу „джендъри, соросоиди и безродници”. "Да живее България! Бог е с нас!", завършват всичките му публикации.

Урумов е дълбоко вярващ и принадлежи към една от деноминациите на протестантството – Апостолическата църква. Завършил е обучение за евангелистки лидери в САЩ - Haggai International. По личните му признания в една от проповедите му, които могат да се видят в youtube, той е приел кръщение от пастор Иван Несторов в Пловдив преди повече от 20 г. Несторов ръководи Евангелска църква на вяра – Пловдив, от 1990 г. Църква "Вяра" е член на Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ) и членува в Обединени евангелски църкви

 Урумов е също успешен писател и драматург. През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“ , в която анализира Иисус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие „Приказки в края на времето“ (награден в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково).  През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер“, който получава ласкави отзиви от публика и критика и се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. През 2011 г. драматургичният текст на „Лалугер“ получава престижната номинация за „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство. 

През 2013 г. излиза книгата с къси разкази „Тиква! Ботаника на чувствата”.  Романът му "Али Безсмъртния" също се продава много успешно. "Тази книга е една от книгите, които продължават книгата "Деяния на апостолите" (Новият завет - б. р.), казва за нея Урумов при представянето на книгата в църква "Вяра". Той разказва, че се молил за книгата на Бог, ходейки по улиците. Тогава видял сън, в който стоял на един стъклен амвон и около него идвали "букви, жужащи като пчели". "И когато аз пишех, моят химикалка сама пишеше тези букви... Аз изписвах вече изписани букви." "И тогава Бог ми каза: Тази книга аз вече съм я написал. Твоята работа е да бъде използван твоят талант, който аз съм ти дал за моя слава, за да стигне до хората", разказа за божието чудо Урумов.

Човек на Каракачанов плашел ромите, че ще им отнемат децатаШефът на пресцентъра на МО Александър Урумов заедно с евангелски пастори подклаждал истерията