Огнено бедствие в Харманли! Огромна горска площ горя цяла нощ и откъсна от света няколко села край града. Пътищата в района бяха затворени.

Пожарът е пламнал едновременно на 3 места и се преполага, че е запален умишлено. Община Харманли обяви бедствено положение. Пожарът се е разразил между Харманли и село Иваново в землищата на няколко села. Пътищата бяха затворени, гореше предимно борова гора.

Тази сутрин все още продължаваше да дими, на места имаше и пламъци. Ниските температури през нощта успяха да тушират малко огъня.

"Няма опасност за хората. През нощта за първи път тази година имаше предалявания от дъжд, които ни помогнаха. В момента има активен фронт между селата Остър камък и Иваново. Очакваме военно формирование, което да ни помогне. Предполагам, че в рамките на деня ще успеем да го изгасим", коментира за "Здравей, България" областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Няма пряко застрашени или бедстващи хора. Няколко души бяха изведени от вилите си снощи, защото огънят стигна до къщите в района.

"Извадихме хората от вилите и направихме всичко възможно да нямаме пострадали сгради. По наши прогнози площта на пожара е около 3000 декара", коментира за "Здравей, България" областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Умишлен или случаен е пожарът в Хасковско?

"Има вариант пожарът да е случаен, но може и да е умишлен. Полицията разследва умишлен палеж, защото приключвайки с единия пожар, възноква втори. Приключва бедственото положение, което след час обявяваме отново. Това е изключително рядко срещано случайно събитие", добави областният управител на Хасково Станислав Дечев.

"Около 70% от пожара е в иглолистна гора и щетите са големи - тази дървесина не може да се възстанови. В другата си част огънят е преминал низово в дъбови гори и там щетите ще бъдат по-малки, а дървесината ще се запази", коментира за "Здравей, България" Юлиян Русев от държавното горско стопанство в Кърджали.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg