Представители на екологични граждански организации поискаха оставките на директора на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев и директора на Басейнова дирекция - Източнобеломорски район Георги Семерджиев. Мотивите им са, че системно двете подресорни институции на Министерството на околната вода и горите не изпълняват законовите си задължения, които се изразяват в защита на околната среда и на здравето на хората.

Представителите на няколко различни инициативни комитета и екологични организации посочиха, че според тях директорите на тези две институции лобират за и обгрижват мафиотския интерес на инвеститори за сметка на чистотата на водите и въздуха.

На срещата бяха разгледани редица примери за отказ на обществени обсъждания по повод изграждането на кариери в общините Стамболийски и Асеновград, както и редица проблеми при безконтролното водоподаване и оросителните инсталации за сметка на хората, живеещи и обработващи земята в периметър.

Те посочиха че живущите в селата покрай кариерите имат проблем с липсата на вода за поливане на земеделски площи, а заради запрашването и варовика голяма част от продукцията на земеделците е съсипана. Процентът на заболеваемост в засегнатите райони се е увеличил много, като се са зачестили случаите на асма, алергии и онкологични заболявания.

Поискаха оставката и на шефовете на инспекции, от които зависят всички проверки и контроли в Пловдивска област. 

"Бизнес интересите, които защитават са против хората и против околната среда. Не можем да търпим повече", посочи Стоян Кънев, председател на Инициативен комитет за прекратяване на концесията на кариерата в село Куртово Конаре. Според него са изчерпани всички възможности за мирно разрешаване на проблема, чийто генезис от една страна е скандалните разрешителни за обслужвания бизнес и от друга произвола при контрол от различните инспекции. 

"Властват феодални взаимоотношения, редица пъти сме входирали подписка срещу изграждане на кариери в защитени зони от Натура 2000 и въпреки това всичко се замита под килима. Затова настояваме за оставките на отговорните лица", заяви още Кънев.

Очакваме Валери Симеонов да се произнесе по темата и ако исканията ни не се удоволетворят сме готови на протести и ще затворим магистрала "Тракия". 

На срещата присъстваха и разказаха в подробности за конкретни казуси представители на Инициативен комитет за прекратяване на концесията на кариерата в село Куртово Конаре, Инициативен комитет срещу планирана кариера край село Червен, Община Асеновград, Сдружение „Граждански контрол – защита на животните“, Български център за зелена икономика и Инициативен комитет срещу инсталация за биогаз в село Труд с представител.