„България има много градове, които си струва да посетите. На върха е приказният Пловдив“, отбелязва египетската журналистка Маида Абу Ел Надар в свой пътепис от България, публикуван в изданието „Египетски улици“ („Egyptian Streets“).

Статията, озаглавена „България: Европейска дестинация за пътешественици с египетски бюджети“, започва с обиколка на София. В столицата авторката се впечатлява на храмовете – „Ал. Невски“, джамията Баня Баши и Софийската синагога. Ел Надар обръща внимание и на базара пред Невски с ръчни изработени сувенири и плетива и розово масло.

Египтянката хвали и българската кухня, в която се съчетават балкански, турски, руски, италиански, гръцки и близкоизточни вкусове. Препоръчва да се опитат тараторът и сиренето по шопски.  

Подобно на всички пътешественици, минали под тепетата, Ел Надар описва древната история на Пловдив и централните забележителности като Античния театър и Небет тепе. „Просто да се разходиш и да се загубиш сред красотата на Стария град е страхотно преживяване.  

Ще се удивите от цветните старинни къщи и сгради, които имат да ви разкажат по няколко приказки“, подчертава тя. Приятна изненада й нови и Капана, с изисканите си кафенета, ателиета, галерии, магазинчета, барове и ресторанти. „Ще бъдете хванати в Капана“, предупреждава египетската журналистка.