Един от първите българи, които са се разболели от COVID-19, разказа за вируса и как е протекло заболяването при него. Лъчезар Адамов е един от първите, които даряват кръвна плазма за лечение на други заразени с вируса.

„Заразих се с коронавируса по време на ски ваканция в Австрия. От цяла седмица една вечер отидохме на заведение и тогава се заразихме – аз и жена ми”, каза Адамов в „Панорама” по БНТ.

Той разказа, че са били няколко човека. Решава да си направи тест и разбира, че е с положителна проба за коронавирус. „Докато бяхме там никой не знаеше, че има коронавирус и всички са в паника. От всички нас, само аз и жена ми се заразихме. Дъщеря ни не заболя, въпреки че бяхме непрекъснато заедно“, разказа той.

„Принудителната карантина ми даде нещо, от което имах нужда – почивка и психическо спокойствие. При мен се появиха съвсем леки симптоми на 6-7 ден. Имах загуба на вкус и кашлица, както описват другите заразени“, разказа Адамов.

Лъчезар вече е изградил антитела и затова решава да дари кръвна плазма, която да се ползва за лечението на пациенти болни от COVID-19. „Беше нормално да помогна“, призна той той.

„След като се върнах всички във фабриката ми си направиха тестове, които бяха отрицателни. Не се наложи спиране на работния процес. Във фабриката се отрази умерено тежко. Продължихме да работим, но поръчките, които трябваше да получим през април не бяха направени“, сподели предприемачът.

Лъчезар Адамов подчерта, че вирусът е опасен. „Той е нов, неизследван. Медицината напипва пътищата как да се справи с него. Моята дълбока вяра е, че всичко, което става е за добро. Коронавирусът засегна милиони. Това са последствията, които никой не може да ни каже колко ще траят, за да се адаптираме, без да си мислим, че идва краят“, каза още той.