Задържаните роми Амет и Чочо имат общо 43 присъди l Крали са цигари, велосипеди, телевизори и пари от магазини, преди да отмъкнат платната на художника.

Двамата цигани с общо 43 присъди са крадците, които са отмъкнали 15-те картини на Владимир ДимитровМайстора и Димитър Киров-Ди Киро на Нова година от къщата на техен наследник.

Едният от тях твърдял в разпитите си, че кражбата е поръчана от Атанас Йончев-Наско Дългия, научи “24 часа”. Дългия беше арестуван миналата седмица, когато криминалистите намериха две от картините в дома му. В неделя вечерта полицаите задържаха 45-годишния Антон Антонов-Амет.

27-годишният му приятел Виктор Марев - Чочо се предал сам в понеделник Двамата са рецидивисти. 43-те им присъди са за кражби и грабежи. Действат в кварталите “Сердика”, “Надежда” и град Нови Искър до София, казват полицаи. Амет и Чочо обрали къщата на Павел Антонов в нощта срещу 29 декември, когато наследникът на Майстора и племенник на съпругата на Ди Киро бил в Унгария. Предполага се, че апашите са влезли в къщата през близък строеж.

Входът му е от ул. “Раковски”. Между сградата и къщата на Павел Антонов има платно, което се вижда. Мъжът давал ток на строителите и именно затова оградата, отделяща го от строежа, била махната.

След като влезли оттам, бандитите разбили прозорец и първо претършували мазето. После се качили горе и обърнали цялото жилище. Задигнали 15 картини, сред които 5 на Майстора, 8 на Ди Киро, портрет на Димитров от неизвестен художник и едно платно на младия живописец Вили Николов.

Творбите продали за 3000 лв. на търговеца Атанас Йончев -Наско Дългия, още на 29 декември. Той пък препродал част от платната на друг в занаята - Божидар Нейков, малко по-късно същия ден. Взел му 9000 лв. за 9 от картините За другите имало спор дали наистина са на Майстора.

Както е известно, Димитров никога не е подписвал платната си с изключение на тези от американския си период. Тогава слагал параф на латиница. Според разследващи Нейков отказал да купи част от картините, защото му се сторили твърде грубо нарисувани и нямало как Майстора да е техен автор. Взел обаче всички платна на Ди Киро. Нейков и Йончев бяха арестувани на 4 януари, в домовете им откриха повечето платна.

Те са обвинени за вещно укривателство и са на свобода срещу гаранции от по 5 хиляди лева Друга картина на Владимир Димитров беше върната в полицията от мъж, който я купил. Той не е обвинен, защото е помогнал на разследването. След ареста Амет твърдял, че Наско Дългия им е поръчал кражбата. Полицаи обаче не вярват на твърденията му. Марев също отрича да е имало поръчка. С Амет решили да крадат от дома на Павел, защото преценили, че лесно ще влязат в него. “Няма логика някой да им поръча кражба на картините.

Търсили са пари и бижута, ровили са и мазето. Дори да приемем, че това е направено с цел заблуда, няма как да се обясни, че са пропуснали още 5 платна на Майстора, едно от които в неговия типичен стил ала “Момиче с ябълки”, коментира криминалист пред “24 часа”. Все пак показанията на Амет ще бъдат приобщени към делото и ще се прави проверка дали отговарят на истината. Досието на 45-годишния рецидивист, в което личат 21 присъди, започва от 11 февруари 1991 г.

Едва месец по-рано е роден другарят му Марев. Тогава Амет получава 2 г. и 2 месеца за кражба, лихварство и задигнат автомобил. През годините мъжът е осъждан още 20 пъти, основно за кражби. Част от делата са кумулации - събиране на присъди. От досието му личи, че е крал в София и родния му Шумен, има и един обир във Варна. Последната му присъда е за кражба на цигари от магазин във Враца, където съратник отново му е Марев. Двамата използвали щанга, за да разбият оградата на магазин и задигнали 346 кутии цигари на 3 февруари 2016 г. Наказанието му е от 19 месеца, след като прибавили и 4 месеца за кражба на колело в София. Антонов излязъл от затвора на 8 декември 2017 г. Макар и доста по-млад от Амет, Марев също има солиден стаж в затвора.

Първата присъда на 27- годишния мъж, който най-вероятно ще посрещне 28-ия си рожден ден на 12 януари в ареста, е пробация. Тя е от 2006 г. за кражба, когато Марев е бил на 14 г.

До 2008 г. Чочо натрупва още 12 присъди за дребни кражби. По тях получава пробации, обществено порицание, има и едно условно наказание. В затвора попада още като непълнолетен с 13-ата си присъда - година и половина за кражба на пари от магазин. Следват още 8 присъди, всичките за дребни кражби и улични грабежи. Марев задигал основно в родния си Сливен, Шумен и София. И неговата последна присъда е за кражбата на цигари във Враца, където съучастник му е Амет. Получил присъда от година и половина, излязъл е от затвора на 5 септември 2017 г.

Общият му стаж в затворите и арестите е над 7 г. Междувременно срещу двамата роми има още висящи дела по съдилищата у наса. В София например двамата са подсъдими отново за кражба на цигари. На 15 март 2013 г. те обрали ресторант в столичния кв. “Бенковски”. Сложили черни маски с прорези за очите, както и ръкавици, за да не оставят отпечатъци. Влезли, след като разбили ПВЦ дограмата с отвертка. От ресторанта свили плазмен телевизор, цигари за 1400 лв. и лаптоп. Още с излизането от заведението обаче Марев умишлено счупил компютъра.

Пред полицаите обяснил, че идеята му била да няма записи от камерите. Телевизора продали за 400 лв., но само след 2 дни били заловени. Делото още е в съда. Срещу Марев има и друго дело за кражба на цигари за общо 5500 лв. На 27 април 2013 г. - месец след кражбата с Амет, той действал с други двама съучастници. Обрали павилиьон, докато продавачът бил в тоалетната. Полицаи ги заловили, докато бягали с колата си. За сегашната кражба, която и за двамата е рецидив, Амет и Чочо могат да получат от 5 до 15 г. затвор.

Те са задържани за 72 часа. Очаква се прокуратурата да им поиска постоянен арест.

Обраният Павел Антонов: Липсват 2 картини, да накажат прекупвачите

- Изненада ли ви, че полицията се справи толкова бързо с намирането на крадците и прекупвачите на задигнатите от дома ви картини, г-н Антонов?

- Това, което демонстрира полицията като действия и реакция, беше зашеметяващо за мен. Такава експедитивност не съм очаквал. Това се случи в голяма степен и благодарение на взаимодействието с медиите. Медийният интерес ескалира до това, че полицията вложи сили и разкри обира за 48 часа.

- Къде ще съхранявате картините сега?

- За мен случаят имаше много особен ефект, защото ме амбицира да реализирам намеренията си и да съхраня традицията, позитивната енергия на мястото, където стана обирът. В тази къща през десетилетията са влизали музиканти, художници, екозащитници, журналисти. Искам да запазя тази енергия. Ще реконструираме къщата, ще сложим крадените картини на мястото им. Разбира се, ще добавим и нови, и ще отворя дома за посетители. Нещо като галерия. Много хора ме търсят, за да ме окуражат и да се включат към идеята. Получи се всяко зло за добро. Относно сигурността на картините, говорих и с колекционери, чух и за други подобни случаи на ограбени. Мястото на изкуството е пред очите на хората, а не да бъде крито зад решетки, в каси на сейфове на банки. Смятам, че случаят е позитивен, защото демонстрира, че хората могат да разчитат на полицията.

- Колко още картини ви липсват?

- Днес (вчера - б.а.) се намери последната картина на Майстора. Лиспва ми мой портрет на Ди Киро и картина на Вили Николов, която той, ако трябва, ще нарисува отново. Важното е, че спасихме ключовите картини. Много благодаря на СДВР, 2-о РУ и отдела за “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция”. Искам да благодаря и на човека, който е купил една картина, и след това я е върнал, когато е разбрал, че е крадена.

- Познавате ли прекупвачите?

- Видях ги за пръв път по телевизията. Те са ключова част от веригата на престъпността. Именно тези хора по веригата трябва да отнесат най-голямото наказание. Ясно е, че крадците трябва да си получат правосъдието. Големият проблем остават прекупвачите и системата за търговия с крадени вещи. Дано и те бъдат осъдени. Те са генераторът на престъпност. За двамата крадци в затвора ще излязат още 4-ма като тях.