Две приемни майки от Пловдивска област бяха отличена с приз „Спасител на детството”. Награда за работата си получиха и социалните работници от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив на официална церемония в София снощи, на която Националната асоциация по приемна грижа отбеляза своя девети рожден ден. Кина Рашева е един от първите приемни родители в България. Наградата бе връчена от зам.-председателя на асоциацията Мария Благоева, която подчерта приноса и личния пример на Кина в развитието на приемната грижа в България. Поради невъзможност на Рашева да присъства лично, наградата получи Недка Петрова - директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив, която благодари от нейно име за признанието и отличието. И каза, че Кина ще остане част от голямото семейство на приемните родители, дори и вече оттеглила се от активна дейност като такъв. 

С приз в категория „Общински център за социални услуги” бе отличен и Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пловдив. Той е номиниран от приемни родители с мотивите, че това е място за „откритост, подкрепа и грижа за всички, които са ангажирани с приемната грижа, но не могат да разчитат на подкрепа поради страх и притеснения”. А също така, защото в комплекса „може да се говори честно за чувствата и емоциите си, без да бъдем съдени и да чувстваме притеснение."

Наградата бе връчена от Росица Димитрова - приятел и застъпник на приемната грижа в България. „Признанието от Националната асоциация по приемни грижа е огромна чест, мотивация и отговорност. Благодаря за това отличие, освен признание за труда на екипа, това е и огромна отговорност за нас пред хората, които са ни гласували доверие и се нуждаят от нашата подкрепа. Ние приемаме човека като ценност, богатство и с неговата уникалност. Ще продължим да правим малки неща, но с голяма любов", каза Недка Петрова при получаване на наградата.

Третата награда за област Пловдив бе присъдена на действащия приемен родител Иванка Милева. Тя сподели вълнението си от това да бъде приемен родител, да дава сигурност и увереност на децата, които престъпват прага на нейния дом. Милева е един от приемните родители, които екипът на Центъра за обществена подкрепа към КСУДС - Пловдив е обучавал и подкрепял в началото на нейния професионален път.

Опитът на Община Пловдив като доставчик на услугите в комплекса датира от  2007 г., когато е старта на кампанията "Отвори сърцето си, приеми дете". До 2015 г. екипът е обучил и подкрепил над 70 приемни семейства и 50 деца, настанени в тях. В момента социалните работници работят с деца, които са настанени в приемни семейства  и имат нужда от подкрепа, за да преодолеят различни трудности в развитието си. През следващата година екипът планира да разшири обхвата на дейността си в тази насока, съобразно изразените потребности на приемните родители и деца, в града и региона.