Открити са три мини в района на Черно море. Това потвърдиха от "Морска администрация". Вчера бяха получени сигнали от няколко района. 

„След първата открита в Босфора на 26 март мина, вчера бяха открити още две плаващи. Едната - от нашите турски колеги на около 12 мили източно от нос Инеада, която беше унищожена. Другата - от нашите румънски колеги на около 40 мили източно от Констанца, която също е унищожена“.

Това каза на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов от Военноморските сили.

Мината, която е била унищожена в Босфора и тази пред Инеада, са били в бойно положение. Мината, която е открита от румънските военноморски сили, не е била в бойно положение, а с поставени върху нея предпазни чугунени капаци. Това означава, че тя не е била в подводно положение, обясни Михайлов.

"И трити мини, които бяха открити, се потвърди, че са от типа ЯМ – котвена малка мина. В нея взривното вещество е 20 кг. Потвърдиха се и нашите предположени, че ако евентуално има плаващи мини, то те ще следват повърхностното течение в западната част на Черно море", каза още контраадмирал Кирил Михайлов.

При извършените във вчерашния ден проверки в морето в България по два сигнала за плаващи мини не беше открит подобен обект, заявиха още от ВС.