Една доза от ваксината на AstraZeneca намалява с 82% вероятността от хоспитализация или смърт при заболели от вариантите Бета и Гама на новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира съобщение на компанията-производител.

Данните са от проучване, проведено в Канада по време на ваксинационната кампания. Вероятността от тежко преболедуване или смърт при вариантите Делта и Алфа при пациенти с една доза от препарата намалява съответно с 87% и 90%.

Ефективността на ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на развитието на симптоми на COVID-19 при пациенти с варианти Бета и Гама е 50%. При индийския и британския вариант тя се увеличава съответно до 70% и 72%.

"Данните, получени по време на ваксинационната кампания, показват, че въпреки наличието на различни варианти, които заплашват да забавят борбата срещу пандемията, ваксината заедно с другите използвани в Канада препарати, осигурява високо ниво на защита срещу най-тежките форми на болестта, дори и след поставянето само на една доза", коментира Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca.