„Игри на тестове“ така описа ситуацията в момента доц. Атанас Мангъров. Според него само тестуването не е достатъчно, за да се постави диагноза.

„Не можеш да хоспитализираш някой въз основа само на един тест. Ние казваме, че трябва да има нова нормалност- това означава, че ако ти се заразиш в 99% от случаите няма да ти се случи нищо и съответно има вероятност да бъдеш хоспитализиран – 1% и ако ти се случи нещо друго като менингит, апандисит и т.н., този вирус по никакъв начин няма да попречи на лечението ти“, каза доцентът.

„Ако ние продължим по този начин само през октомври и ноември системата ще блокира, защото ние няма да можем да различаваме един сезонен вирус от коронавирус и ще настане хаос. Медицината не е аритметика, трябва да се прегледа един пациент и тогава да се постави диагноза“, добави още той.

Според него данните не се изнасят правилно – не е важно колко теста са направени, а колко хора са били тествани. Тъй като има случаи, в които на един човек му се прави по няколко теста или на вече заразени им се правят контролни тестове.

„Тази статистика е само, за да стресира хората и да ги плаши. Въз основа на тези данни, които се изнасят не могат да се направят никакви смислени заключени“, категоричен бе той.

Мангъров не отрече, че се е надявал вирусът да изчезне през юли, което не се случва.

„Аз не съм в конфликт с никой от националният щаб, ние не се виждаме. Според мен, обаче начинът им на изнасяне на информация е неправилен и защитаваме различни тези“, каза Мангъров.

Той бе категоричен, че не е изпращал смс-и никой от щаба и заяви „преди да се действа, трябва да се мисли“.