Коронавирусът наистина се оказа стрес тест за нашата здравна система. Много болници, които дори нямаха Инфекциозни отделения, успяха да се организират, и то много бързо. Става въпрос не само за държавните, но и за частните лечебни заведения. Бих дал пример с болниците в Пловдив, Бургас, Ямбол. Това коментира в сутрешния блок на Нова тв доц. Ангел Кунчев, който се включи на живо от Бургас.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че съобщенията за евентуална втора вълна на заразата са разнопосочни. Има оптимистични, има и не толкова оптимистични. СЗО е права за това, че чувството как всичко е отминало, е измамно. Мерките, които сме предприели, трябва да продължат. Но така или иначе считам, че нещата вървят към стихване на епидемията, заяви специалистът.

Най-песимистичният сценарии у нас според него би бил да сме свидетели на нов пик, и то обхващаш повече огнища и на по-голяма територия. Но това е малко вероятно. Нашата задача е възможно най-бързо да откриваме заразата и контактните лица, обясни той.

Относно профилактиката, доц. Кунчев успокои, че тя е започнала навсякъде. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина, и на профилактичните прегледи при общопрактикуващите лекари, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той коментира и темата в БЦЖ ваксината. И до този момент не може да се твърди, че в страните, в които масово се прилага тази ваксина, заболеваемостта от коронавирус е по-малка. Но се надяват да е така, каза доц. Кунчев.

Той отново обясни, че слънчевите лъчи са един от най-ефективните дезинфектанти, така че когато сме навън рязко намалява рискът от заразяване