До края на годината започне преустроиството на сградата на БНБ на Малката главна. Това сподели кметът на града Иван Тотев след открит урок в ОУ „Христо Г. Данов“, по време на който ученици демонстрираха работата си с програма micro:bit. Община Пловдив е собственик на сградата от месец юли 2017, като съществуваше идея дори за преместване на градската администрация на ул. „Райко Даскалов“.

В момента протичат строителни дейности по новата сграда на БНБ, която ще се намира в района на Скобелева майка. Поради това банката ще използва сградата на Малката главна още 3 години, за които е подписан и договор за наем в размер около 24 хил. лв. на месец.

„Имаме уговорка с тях, че няма да възпрепятстват дейности по изготвяне на проекти и бъдещи ремонти. Планираме до края на тази година да стартираме ремонтни дейности. Има и съгласуван техен проект за външна фасада още преди години. Имаме уговорка да не се възпрепятства достъпът на лицата, които ще участват в изготвянето на проекта." - коментира Тотев. 

Предстои Общината да възложи обществена поръчка за реновирането на сградата. В хода на проектирането ще стане ясно и за какво ще бъде използвана тя. 

"Със сигурност ползваме за събития, като актова зала, но трябва да се помисли малко. Пловдив категорично не разполага с друга такава зала" - сподели кметът. 

От изявлението му стана ясно и, че БНБ няма да дели новата сграда с други банки и ще финансира проекта сама.