Лекар е починал от усложнения, причинени от коронавирус, в Русия. Урологът се е заразил с коронавирус, докато лекувал пациенти в болница за ветерани, съобщиха двама негови колеги пред  The Moscow Times on Tuesday. Това е първият регистриран случай на лекар, починал, след като е лекувал заразени хора. 

56-годишният Максим Старински е издъхнал в понеделник в болницата "Комунарка". Информацията е подадена от две медицински сестри, които работили с него, но пожелали да запазят анонимността си. 

"Беше добър човек, приятел, лекар. Всички го обичаха много", споделя едната от тях. Тя добавя, че със Старински са били приятели от 23 години. От 15 години насам той работил в столичното здравно заведение. 

Медсестрите разказват още, че 64 медицински служители в 3-та московска болница за ветерани са дали положителна проба за коронавирус през изминалата седмица. Друг е настанен в интензивното отделение на "Комунарка", която е главна инфекциозна болница за лечение на пациенти с Ковид-19 в Москва. Сред заразените е и една от сестрите, свързали се с московската медия. В момента тя е в болничен и се лекува у дома. 

По думите на очевидките, 30 легла в болницата за ветерани са били заделени за болния медицински персонал. 

От двете болници не са отговорили веднага на журналистическите запитвания. 

Миналата седмица Министерството на здравеопазването е предупредило, че се очаква недостиг на легла за интензивна грижа в Москва. Именно столицата е епицентър на заразата. Очаква се още 24 здравни заведения да станат инфекциозни, което ще увеличи болничния капацитет с 21 000 легла. 

Болницата за ветерани бе включена в списъка още в началото на кризата. По данни на персонала, тя започнала да приема заразени с вируса на 6-ти април. Преди това лекари от Санкт Петербург пристигнали в столицата, за да обучат персонала. Последвала визита на кмета Сергей Собянин. По думите на здравните служители кметът "дал зелена светлина и си тръгнал".

"Лекарите тук не знаят как да се справят с подобни състояния. Досега работихме със спокойни възрастни пациенти. Сега - със спешни случаи", разказват сестрите. Те допълват, че в лечебното заведение липсват достатъчно апарати, с помощта на които да бъде подаван кислород на болните, за да се избегне, доколкото е възможно, поставянето им на апаратна вентилация. "Трябва да се промени нещо, пълна бъркотия е", настоява персоналът. 

“When Veterans Hospital no. 3 opened it wasn’t ready to take in patients — some work was still being completed,” the nurse added, noting that the hospital lacks enough oxygen humidification devices to help patients take in oxygen before they are put on ventilators as a drastic final step. “They have to take turns, it’s a total mess.”